На 13-ти юни галерия Ларго с вълнение ще представи на варненската публика Калия Калъчева и Стоян Илев със съвместна изложба в основната си зала. Двамата автори ще представят серия от живописни платна, създадени специално за изявата им в морския град. Еекспозицията е озаглавена "Помниш ли?" и изследва темата за паметта и спомените чрез силата на визуалното изкуство, предоставяйки ни възможност да се впуснем в пътешествие назад във времето и да преоткрием миналото заедно.

За изложбата си авторите разказват:

"Помниш ли?" е въпрос, който ни води на пътешествие назад във времето, предизвиквайки ни да споделяме и преоткриваме спомени заедно с другите. Това е не само акт на припомняне, но и съвместно изследване на миналото, където всеки добавя парченце към общата мозайка на спомените. Този процес укрепва връзките между хората, като разкрива съкровени моменти и създава нови, споделени истории.

Изложбата изследва темата за паметта и спомените чрез силата на визуалното, провокира размисъл за това как съхраняваме и интерпретираме своите спомени, и как те влияят на нашето настояще и бъдеще. Серията от произведения са вдъхновени от лични и колективни спомени или тяхната липса. Визуализира се възможността на паметта да бъде едновременно бледа и жива, размита и конкретна."

Варненци ще имат възможността да посетят експозицията в основната зала на галерия Ларго от 13 юни до 2 юли и да се потопят в разнообразието от визуални интерпретации на спомени, представени чрез най- различни авторски техники, стилове и похвати. Всяко произведение отразява дълбоката емоционална връзка с миналото и ни дава възможността да наблюдаваме как спомените оформят нашето настояще и бъдеще. Очакваме ви на откриването на 13-ти юни от 18:30 часа да споделим емоцията заедно на по чаша вино с Калия и Стоян!

Снимки на творбите в изложбата вижте на www.largogallery.com.

За авторите:

Калия Калъчева е родена през 1986 в София, България, където живее и работи и до момента. Тя има магистърска степен по живопис в Националната Художествена Академия в София. През 2011 печели Наградата за млад Живописец с обещаващо развитие на Фондация "Едмонд Демирджиян". През 2012 е сред шестимата номинирани творци за наградата МОСТ. През 2014 Калия спечелва резидентската програма на Сите дез Ар в Париж, Франция. През 2016 печели творческа резиденция в Oberpfälzer Künstlerhaus в Швандорф, Германия. През 2017 печели специално признание в конкурса "Жените в изкуството", Орландо, Флорида. Нейни картини са част от колекциите на Центъра за изкуство "Хуго Вутен", Imago Mundi - колекция Лучано Бенетон, Италия, Национална Художествена Галерия в София и Софийска градска художествена галерия и други.

Стоян Илев е роден през 1988 г. в Бургас. Завършва специалност "Живопис“ във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“, където днес е преподавател. Научните му интереси и изследвания са позиционирани между класическите живописни техники и съвременните дигитални медии. Носител е на наградите: Награда за "Култура" на Община Велико Търново, за най-успешен дебют или изява на млад творец, Велико Търново (2021); Носител на наградата "MOST 2019", награда за българско съвременно изкуство на Vivacom Art Hall Oborishte 5, София (2019); Награда на Представителството на СБХ Велико Търново от национална младежка изложба "Go ahead/Продължавай", Велико Търново (2019) и др.