Традиционната мъдрост ни казва, че е най-добре да избягваме конфликти в една връзка. В края на краищата караниците са склонни да извадят най-малко привлекателните ни качества: дребнавост, враждебност и безразличие са само някои от тях. Разногласията обаче са неизбежни. Температурата в спалнята през нощта, капачката на пастата за зъби и колко време остават свекърите за празниците са потенциални минни полета.

Но не всички конфликти са лоши. Има доказателства, че спорът може да бъде полезен за една връзка: ключът се крие в това как се аргументираш.

Докато показвате уважение и внимание към това как се чувства другият човек, конфликтите няма да навредят на връзката ви. Може дори да ви сближат.

Ако не сте на една и съща страница по даден проблем, въздържайте се да бъдете пренебрежителни или враждебни, защото това може да изпрати кристално ясно послание, че другият просто не ви интересува. И обратното, полагането на усилия да разберете гледните точки на половинката ви им показва, че те имат значение и че са важни за вас.

Така че вместо да избягвате разногласията, по-скоро се стремете към "здравословен" конфликт. Адам Грант, професор по мениджмънт и психология в Wharton School на Университета на Пенсилвания, предлага следния кратък план в четири стъпки в The New York Times:

1. Оформете спора като дебат, а не като конфликт.

2. Спорете, сякаш сте прави, но слушайте, сякаш грешите.

3. Направете най-уважителното тълкуване на гледната точка на другия човек.

4. Признайте къде сте съгласни с критиките към вас и какво сте научили от тях.

Не можете да се съгласите с всичко, но докато се уважавате и общувате ефективно, връзката ви може не само да преживее разногласията, но и да процъфтява, стъпвайки върху тях. Помнете, любовта е уважение, припомня Edna.bg.