Българският произход на Пиер дьо Ронсар може да се удостоверен съвсем надлежно. Историята около личността му е толкова сложна и красива, че би могла да предизвика завист дори в Холивуд. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" изследователят Александър Стойков, който посвети книга на Ронсар, озаглавена "Прародителите на Ронсар в Сведновековна България".

"Пиер дьо Ронсар е българин и това беше установено с едно изследване, което проведохме миналата година с проф. Пламен Павлов, който е водещ експерт по Средновековна българска история", разказа Стойков.

По думите му въпросното изследване е поставило за пръв път на научна основа въпроса с корените на Пиер дьо Ронсар: "Досегашните хипотези произлизаха от една грешка, може би, на първия биограф на Пиер дьо Ронсар, който започва да разсъждава за превода на името на Ронсар на френски език и търси неговите корени. Стига до извода, че става въпрос за някакви коне, които пасат из ливадите около Дунава. Многократно обаче е засягана темата, че във всички негови първи биографии пише, че Пиер дьо Ронсар произлиза от границата на Унгария и България, става въпрос за 14-ти век", припомня изследователят.

Стойков обясни, че заедно с проф. Павлов обаче са успели да конкретизират крепостта, която е била притежание на фамилията на Ронсар: "Намира се по поречието на река Южна Морава - интересна крепост, която се намира на 55 км, северно от град Ниш. Нейното древно име вероятно е било Арсена, а това име с огромна лекота при транслитарация преминава в името Ронсар. Крепостта не е напълно изследвана, там не са водени археологически разкопки".

Александър Стойков обясни, че девет документа свидетелстват за българския произход на Пиер дьо Ронсар, като най-важните от тях са генеалогични справки, изготвени от канцеларията на френския крал Луи XIV (Краля Слънце) през 1567 година.

"Една от тези справки е за бащата на Пиер дьо Ронсар - Луи дьо Ронсар, който е бил кралски шамбелан. Имало е обвинения срещу него, които били отправени 100 години след смъртта му. Той е обвинен, че си е присвоил измислен аристократичен произход. Семейство Ронсар обжалва в съда, печели делото и крал Луи XIV е принуден да изготви генеалогична справка, в която вече черно на бяло е написано, че основователят на рода Ронсар във Франция - Бодуен дьо Ронсар идва от България. Тази констатиция на кралската канцелария е удостоверена с червен кралски печат. Този документ се пази във Френската национална библиотека, но през 70-те години на 20-ти век български изследователи са ходили до Франция, историкът Бистра Цветкова е направила копие, което е предоставено на Народната библиотека в София и може да бъде видяно", добави изследователят.

Стойков разказа още, че самият Пиер дьо Ронсар е писал за собствения си произход: "Той го е намекнал в Елегия 16, където е казал, че той произлила от срещата между Дунава и Тракия".

Цялото интервю може да чуете в прикачения аудиофайл!