В епохата на бързия технологичен напредък, иновациите в областта на мобилните технологии играят ключова роля в създаването на по-устойчиво и ефективно общество. Едно от последните нововъведения в тази област у нас е лансирането на двойно по-малките Half SIM карти, които Vivacom обяви съвсем наскоро.

В края на октомври Vivacom представи за пръв път на българския пазар иновативните Half SIM карти, които са с двойно по-малък размер от стандартните, но на практика запазват същата функция. Иновативните Half SIM карти са достъпни за всички частни и бизнес клиенти на телекома, като те могат да се използват с всяко мобилно устройство.

Основното предимство на по-малките SIM карти е намаляването на използваната пластмаса при производството им с 50%, по данни на производителя. За направата на стандартната SIM карта, макар и малка по размер, се използват сериозни количества ресурси.

Освен за ограничаването на потреблението на пластмаса, Half SIM картите на Vivacom допринасят и за намаляване на въглеродните емисии с 30%, по данни на производителя. Двойно по-малкият размер на новите чипове позволява транспортирането на по-голямо количество за същото време, което води до спестяване на гориво, по-малко вредни емисии и по-ефективно управление на ресурсите. Въвеждането на Half SIM картите от Vivacom е част от цялостната стратегия за устойчивост на United Group и обявените по-рано през годината амбициозни планове на Групата да се превърне в климатично неутрална компания до 2040 г.