Периодичното гладуване е популярен метод за отслабване през последните години, който обаче може да няма толкова голямо влияние върху теглото, колкото се смяташе преди, сочи проучване, публикувано в Journal of the American Heart Association.

"Изследователите не откриха връзка между ограничаването на времето за хранене и загубата на тегло", каза главният изследовател на изследването д-р Уенди Бенет, доцент по медицина в отдела по обща вътрешна медицина в Медицинското училище Джон Хопкинс, предава CNN health.

"Въз основа на други проучвания, които излязоха, включително нашето, ние започваме да мислим, че времето на хранене през деня най-вероятно не води незабавно до загуба на тегло“, каза още Бенет.

Изводите са, че няма единна стратегия, която да работи за всички хора, когато става въпрос за хранене. Качеството на храната е от по-съществено значение и хората трябва да гледат хранителната стойност на храната, която консумират.

"За тялото 100 калории гумени мечета не са същите като 100 калории овесени ядки с плодове и ядки", добави Алис Лихтенщайн, професор по наука и политика в храненето.

"Ако полагате известни усилия да се храните здравословно, полагате усилия да бъдете физически активни, е по-малко вероятно да имате диабет, хронично бъбречно заболяване, обструктивно белодробно заболяване и хипертония“, каза тя.

За някои хора опитът в периодично гладуване или ограничаване на интервалите на хранене може да бъде полезен, но много хора не могат да го поддържат достатъчно време, за да видят дългосрочна промяна - или да задържат теглото, което губят, добави Лихтенщайн.

Изследването показва, че различните подходи работят по-добре при различни начини на живот и всеки трябва да работи със собствения си лекар и собственото си тяло без стрес и срам.

Ако една хранителна стратегия работи за някой друг, каза тя, "това просто означава, че тялото на някого е реагирало, а на другия не. Това не означава, че имате недостатъци. Това просто означава, че това не е това, от което тялото ви се нуждае".