Книга "Нощна пеперуда" на Катя Кету е един невероятен роман, който има в себе си митология и прекрасни женски образи. Красивата корица е на Живко Петров, а преводач е Росица Цветанова. Преводът е директно от фински на български език. Това заяви Гергана Кафеджийска в предаването "Животът на Фокус" на "Фокус".

"Кету е богиня на скандинавската литература, с която аз досега не се бях запознавала. Видях една прекрасна корица, на която беше изобразен гръден кош от който излизат цветя. Спрях се, да погледна анотацията. Действието се развива в Лапландия през 1937 година. Бременната Ирга прекосява границата на ски. Това е психологически роман, който съчетава традицията на северната литература. Това е една много интригуваща книга, в която има и трилър и история", казва Кафеджийска.

"Керван за гарвани" на Емине Садкъ е кдруга книга, която вече е впечатлила Кафеджийска и водещата Надя Брайт, след като са я прочели от Столичната библиотека. Сега обаче тази книга е преиздадена и може да се открие в книжарниците. Емине Садкъ е български автор от град Дулово. Родена е през 1996 година. 

"За първи път прочетох роман, който така цветущо описва съвремието на Лудогорието", разказва Гергана Кафеджийска за книгата "Керван за гарвани". 

Любопитно е обаче, че книгата е издадена не от издателството, което я продава. 

"Аз я видях книгата на щанда на друго издателство. Разговарях с дамата на щанда, която е собственичка на издателството. Тя ми каза: "Еми да, тя е написала невероятна книга, която е преиздадена, но аз не смятам, че много добре я разпространяват и аз я взех, за да я продавам", разказва Кафеджийска.

Известно е, че Васил Попов издаде първоначално на аудио формат романа "Пермафрост". Този роман вече го има и на хартия. 

"Разказва се за една експедиция до Южния полюс - нос Огнена земя и една балканска история с маски. Каква е връзката между българските кукери, иманярите и Южния полюс - това е една изключително интересна история с много добре изградени образи. Свързващото звено е един български изследовател", обяснява Кафеджийска.