Перу е едно от най-интересните места на нашата планета. Бил съм на доста места и смятам, че Перу е абсолютно неразгадана територия. Това коментира в предаването "Куфарът на фокус“ на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова писателят-пътешественик Георги Христов.

За пръв път пътешества в Перу с група на известния изследовател на древни култури Олег Черне и за един месец пътешествия с него това място му се открива по един невероятен начин. "След което аз започнах да водя групи по мистичен туризъм, в който се потапяме в културата на страната и изживяванията“. По думите му местните хора не осъзнават какво богатство имат в страната си, като предпочитат да търсят късмета си в по-развитите страни в Америка и Европа. В момента има огромен интерес към археологията и историята на тази страна, като според него предстоят удивителни открития, "които се случват всъщност всеки ден“.

Богатството от древни култури и обичаи превличат пътешествениците и търсачите на духовни преживявания  от целия свят. Културата на войните на облаците или чачапояс – абсолютно непопулярна и неизвестна, която е обитавала северните предамазонски планини. "Хълмистите джунгли, които обитават чачапояс са изключително красиво място. Тяхната история отива до преди новата ера и загадъчно изчезват, като легендите разказват, че се преместват на друга планета.“

Караль е една от най-древните култура, която се е появила векове преди тази на инките. През 2009 година се откриват пирамидалните структури – седем 30-метрови високи пирамиди, следи от тази древна култура караль, в която матриархата е бил водещ и в нея са управлявали жрици. "Досега се смяташе, че изображенията на главното перуанско божество Виракоча идват от културата на инките, а всъщност се открива рисунка на Виракоча още от времето на караль. Това е пренаписване на човешката история, което е много важно за един континент, който досега е стоял в сянка, за да осъзнават своята идентичност и мястото, което заемат в световната история,“ разказа още писателят.   

Георги Христов разказа още, че все още се срещат местни хора, които почитат или се опитват да се свързват с мъдростта на божество Виракоча чрез церемонии, използвайки  свещени растения на силата, като кактуса, който съдържа халюциногена мескалин. "По време на церемонията на свещени места се изпива отвара от кактуса и заедно с шаман – човек, който може да те води, тръгваш на вътрешно твое пътешествие. Това е тяхното живо наследство,“  сподели той.

Храната за перуанците е религия. Отношението на местните хора проличава по тяхното внимание дали си закусвал, дали си ял, какво ще обядваш – това показва много голям интерес към теб. "Храната в Перу, дори и в най-евтините места, е много вкусна. Уличната храна е много добре развита и конкуренцията е сериозна,“ поясни пътешественикът, като разказа, че храната в Перу е съчетание и смесица от много култури и области. Храната на древните култури, както и на 3-те силно обособени области в страната: пустинята, планината и джунглата, които са характерни с различните си хранителни продукти и подправки, както и морската храна по брега на океана, така и европейските кулинарни традиции са направили вкусна и с изключително разнообразие от вкусове перуанската кухня. "Ресторантите Nikkei – съчетание от японско-перуанска кухня в момента са едни от най-скъпите в света,“ добави още той.

Перуанското тъкаческо изкуство е повлияло модернизма, каза още писателят: "Това е изключителна културологична особеност на Перу. Това са изключителни текстилни работи на по 2000 години, които са като съвременния абстракционизъм, съвременния модернизъм. В началото на ХХ век доста от световноизвестните имена в модернизма, като Мондриан, Паул Клее, Кандински, са се повлияли и вдъхновявали от цветовете и различите форми на перуанските текстили“.

Ася Александрова