Истински фурор предизвика представителната изложба на Вежди Рашидов и Захари Каменов, която бе открита късно вечерта в сряда в залите на Кралския артистичен кръг в двореца Пинятели в Барселона. В най-старата професионална галерия на Испания, основана през 1881 година, са подредени 12 скулптури на Вежди Рашидов и 12 картини на Захари Каменов.

Опашка от ценители се изви пред залата още преди официалното откриване на впечатляващата експозиция. Сред гостите бяха г-жа Анхелес Торас, шеф на департамента по култура в Автономното правителство на Каталуня, завеждащият отдела по култура в кметството на Барселона г-н Хавиер Марсе, доайенът на консулския корпус в Барселона и генерален консул на Украйна Артем Воробьов, генералният секретар на консулския корпус Йосеф Давид Санчес Молина Рубин, генералният консул на България Цветелин Цолов, дипломати, както и редица високопоставени представители на местните власти и органи на самоуправление, колекционери, видни представители на артистичните и интелектуални среди в града, много наши сънародници от българската общност тук. Залата едва побра многобройната върволица от хора, които искаха да видят изложбата още при откриването й.

Изложбата бе открита от президента на Кралския артистичен кръг Жозеп Феликс Бенц и от генералния консул на България в Барселона Цветелин Цолов. Г-н Цолов прочете и приветствие от министъра на културата в оставка Кръстю Кръстев до Вежди Рашидов и Захари Каменов, в което се казва: "За мен вие сте явление на световно ниво, творци, които създават безкрайни светове в необятния свят на изкуството.“

Президентът на Кралският артистичен кръг Жозеп Феликс Бенц, който е и председател на Световния форум за мир, заяви: "Преди години чрез творчеството на Вежди Рашидов аз преоткрих България и сега чрез съвместната му изложба със Захари Каменов изпитвам истинска наслада от съприкосновението с българския талант“ . Той връчи на Рашидов високото отличие "Почетен член на Кралския артистичен кръг“ за изключителните му заслуги към европейската култура. Тази титла е пожизнена и в 145-годишната история на организацията нейни носители са само двайсетина

творци. Така името на Вежди Рашидов се нареди до имената на Хуан Миро, Салвадор Дали и Пабло Пикасо, които също са били свързани с този авторитетен кръг. Захари Каменов бе удостоен с Почетния знак на Кралския артистичен кръг.

Вежди Рашидов е почетен член на Съюза на испанските художници и е носител на златния медал на Кралския артистичен кръг в Барселона, а творчеството му е добре познато в Испания.

"Посланиците на изкуството каквито са Вежди Рашидов и Захари Каменов носят добрите новини за България дори и трудни времена и тяхната изложба доказва това“, каза в приветствието си проф. Стоян Денчев, председател на Общото събрание на УниБИТ, където Рашидов е доктор хонорис кауза и почетен професор. Проф. Денчев и проф. Ирена Петева, ректор на УниБИТ, бяха специални гости на откриването на изложбата.

"Изложбата е възхитителна“, споделиха някои от първите посетители. Експозицията ще остане в Барселона до 7 април 2024г.