Франция ще забрани пушенето на всички плажове, както и в обществени паркове, гори и в близост до училища, след като Еманюел Макрон обеща да създаде "първото поколение без тютюн" до 2032 г., съобщава The Guardian.

"Отсега нататък зоните забранени за тютюнопушене ще бъдат норма", каза министърът на здравеопазването Орелиен Русо. Във Франция вече има 7200 зони без тютюнев дим – включително Ница на Френската Ривиера, която беше първата, която създаде плаж без тютюнев дим през 2012 г. с одобрението на Френската лига за борба с рака. Правителството каза, че вместо зоните без тютюнев дим да се определят от отделните местни власти, централното правителство ще въведе забрана в цялата страна. "Сега ние прехвърляме нашата отговорност и установяваме принцип, който ще се превърне в правило", каза Русо. 

Данъците върху цигарите ще бъдат увеличени 

Данъците върху цигарите ще бъдат увеличени, като опаковка от 20 цигари сега е на цена от около 11 евро, която ще се повиши до 12 евро до 2025 г. и 13 евро през следващата година. Правителството също иска да забрани електронните цигари за еднократна употреба, които според Русо са популярни сред младите хора, но имат силно въздействие върху здравето и околната среда. След като пушенето беше забранено във френските барове и ресторанти през 2008 г. – по-късно от Обединеното кралство, Испания или Италия – проучванията показаха широко одобрение от френската общественост. Тютюнът все още причинява 75 000 смъртни случая, които могат да бъдат избегнати във Франция всяка година, а полицията се бори с това, което правителството нарече "експлозия" на контрабандни цигари. 12 милиона французи казват, че пушат всеки ден Еманюел Грегоар, левият заместник-кмет на столицата, каза, че Париж е изпреварил правителството в създаването на стотици зони без тютюнев дим в града, включително на обществени площадки и извън училища, детски ясли и спортни центрове. През последните години десетки градове във Франция са определили плажове за непушачи, включително Сен Лоран дю Вар на Лазурния бряг, както и Сен Мало и Биариц. Нараства и загрижеността относно въздействието върху околната среда на цигарените угарки, оставени по плажовете, което е вторият по големина екологичен проблем в крайбрежните райони след пластмасовите бутилки. В Кан, който има две малки части от плажовете си "без дим", кметът Дейвид Лиснард, водеща дясна фигура, постави под съмнение забраната на правителството за тютюнопушене на плажовете. Той написа на X: "Мнозина ще ръкопляскат. Не аз", добавяйки, че смята, че вече има достатъчно ограничения на свободите и попита кой ще гарантира, че забраната се прилага, предполагайки, че въпросът може да падне в ръцете на кметовете. Френският орган за обществено здраве каза миналата година, че във Франция има близо 12 милиона пушачи ежедневно. Почти 32% от 18 до 75-годишните съобщават, че пушат, а 25% казват, че пушат ежедневно, напомня Digi24.