На 27 и 28 октомври се проведе ежегодният Световен форум на футуролозите в Музея на бъдещето в Дубай. Специален представител на България бе доц. д-р Мариана Тодорова. В "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова тя разказа за конгреса.

Форумът е организиран от Фондация за бъдещето на Дубай. Фокус на фондацията е изчезването на видовете.

Доц. Мариана Тодорова обясни, че на арабски има над 40 думи за обозначаване на "време“ и състояние в бъдеще. "Основателите на Обединените арабски емирства са били визионери и виждаме какъв голям прогрес имат за 50 години. Само през последните 20 са се случили тези масови строежи и впечатляваща инфраструктура“, отбеляза тя.

Дубай има министър на държавното развитие и на бъдещето и тя е жена. Страната е една от трите, заедно със Саудитска Арабия и Нидерландия, които имат министър по изкуствен интелект.

Доц. Тодорова отбеляза, че министърът на дигиталната икономика, под чийто патронаж се провежда форумът на футуролозите, е заявил, че Дубай е готов след 2030 г. да започнат поетапно да затварят петролните кладенци, тъй като вече имат алтернативи, които да им осигуряват толкова голям брутен вътрешен продукт, колкото петролът.

Доц. Тодорова разказа и за Музея на бъдещето в Дубай, където се провежда форумът, като я определи като една от най-впечатляващите съвременни сгради в света. "Сградата има форма на разтегната сфера с дупка в средата, която илюстрира неизвестността на бъдещето. Тя символизира човечеството. Върху нея има множество надписи на арабски, които са послания за бъдещето. Отвън сградата е сребърна, а надписите, които се виждат, всъщност са прозорци. Цялата сграда отвътре е бяла и използва почти само естествена светлина, пречупвайки я по естествен начин. Така се демонстрира как една зелена сграда на бъдещето може да работи с минимално електричество, максимално използвайки естествената светлина. Самата сграда е като капсула на бъдещето. Отвън изглежда като внушителен паметник-скулптура. Тя е на седем нива. В нея се съхранява ДНК на всички земни видове растения и животни – нещо като съвременен Ноев ковчег. Вътре има изложби на роботи, на дронове, на виртуална и смесена реалност“, обясни футурологът.