Експертите смятат, че епохата на изкопаемите горива е към края си. Нов анализ показва, че миналата година вятърната и соларната енергия са произвели рекордно количество електроенергия в света. Възобновяемите енергийни източници са генерирали 12 % от световното електричество през 2022 г., според доклада на мозъчния тръст за чиста енергия Ember.

Ако чистата енергия продължи да расте със същия темп, докладът прогнозира малък спад в производството на изкопаеми горива през 2023 г. Ще последват по-големи спадове, тъй като вятърната и соларната енергия се увеличават.

Ръстът на производството на вятърна и соларна енергия посрещна впечатляващите 80 % от нарастването на глобалното търсене на електроенергия през миналата година. Същевременно производството на въглища се е повишило само с 1.1 %, а електроенергията на газ е спаднала с 0.2 %.

Миналата година соларната енергия е най-бързо растящият източник на електроенергия с ръст от 24 % спрямо 2021 г. Вятърната енергия междувременно скочи със 17 %, а генерираната от нея енергия стига за почти цялото Обединено кралство.

Източниците на чиста електроенергия (възобновяеми и ядрени) достигат общо 39 % от световния капацитет. Въпреки този напредък, въглищата остават най-големият източник на електроенергия в света, произвеждайки 36 % от цялата енергия през 2022 г.

Повече от шестдесет държави сега генерират повече от 10 % от енергията си от възобновяеми източници според доклада на Ember.

Редица европейски страни вървят напред. Дания има най-голям дял от вятърна и соларна енергия в своя електрически микс – 60.8 % миналата година. Следват Литва и Люксембург съответно с 48.4 и 46.6 %, въпреки че това представлява сравнително малко количество мощност в терават-час (TWh).

По този показател Германия е произвела най-много вятърна и слънчева енергия от всяка европейска страна със 185 TWh, следвана от Испания и Обединеното кралство. Европа като цяло е генерирала 805 TWh електроенергия от възобновяеми източници, което е по-малко от Китай с 1241 TWh.

САЩ, Индия и Япония също имат едни от най-големите приноси към глобалния фотоволтаичен капацитет, отбелязва д-р Аджай Матур, генерален директор на Международния слънчев алианс.

Международната агенция по енергетика отбелязва, че електроенергията трябва да бъде първият сектор, който ще достигне нетната нула до 2040 г., за да постигне нулеви емисии за световната икономика до 2050 г. Това би означавало, че вятърната и соларната енергия ще съставляват 41 % от световната електроенергия до 2030 г.

Всичко зависи от действията, предприети от правителствата, бизнеса и гражданите.