Будителството е ежедневен процес, това е постоянно усилие, това е житейска кауза. Това е умението да си даваш сметка, че когато създаваш духовност, не можеш да очакваш пари прим. Печалбата от правенето на култура и изкуство е духовност. Това каза актрисата Ели Скорчева в предаването "Човекът на фокус“ на "Фокус“

Будителят днес изглежда като образа на Стефан Командарев, категорична бе тя.  

Актрисата разказа как е стигнала до ролята на Блага – "почти по вълшебен начин“. Случайно се е запознава с кастинг режисьора на Стефан Командарев, с който в последствие стават приятели. "Той го е ползвал за всичките си филми и когато го е попитал има ли предложение за "Уроците на Блага“, Александър Косев веднага е казал моето име.“  

Поканата за ролята от страна на Стефан Командарев актрисата описа като сбъдната мечта, защото го харесва много като режисьор. "С него като че ли исках да работя най-много, защото съм разпознавала свои каузи, свои болки, намерения във всичките му филми. Когато прочетох сценария на "Уроците на Блага“ ме грабна всичко в него. Нямаше нещо в него, което да не ми хареса. Много го харесвах преди да започна да работя с него, а сега – хиляди пъти повече, защото да се работи с него е приказка. Не е необходимо да се говори много, защото знае какво гони и го гони с всичките си възможни средства“, разказа Ели Скорчева.  

Екипът, с който работи Стефан Командарев, тя определи като "зашеметяващ екип от професионалисти“. "Те са не просто професионалисти, те са приятели и са много достойни хора, всичките. Обичам ги до един. Не може да си представите с каква лекота се работи там. Най-много го обичам заради това, че той е първият кинорежисьор, с който работя, който репетира“, добави актрисата. 

Това, което най-много харесва в образа на своята героиня, е, че тя е борбена. "Това, че не приема "Не“ за отговор и когато има истински важно нещо, за което да се бори, тя просто не се отказва. След всяко "Не“ намира нов вариант да го постигне. Точно в тази област тя прилича на мен“, каза Ели Скорчева. 

Каузите за възрастните хора и проблемите в българското образование са нейната голяма болка, призна актрисата. "Това, че в българското образование не се обръща внимание на културата и на възпитанието. Стана ясно, че не можем да разчитаме само на семейството, защото вече поколения наред са погубени от една хаотична и лошо структурирана образователна система. Децата не се възпитават в емпатия, в уважение към живота и нещата, които се случват – с видеата с училищните побои, с побоищата, с шевовете, с татуировките, всичко това е резултат на липсата на възпитание в култура“, смята тя.  

Животът на възрастните хора в България е оцеляване, категорична бе Ели Скорчева. "То е борба с бита от сутрин до вечер, че и насън даже. Аз също съм гледала двама възрастни родители и знам, че това, за което най-много съм полагала усилия през цялото време, е било да запазя достойнството им. Мама беше с Алцхаймер, татко беше с Паркинсон и беше сляп. Няма мисъл за такива хора, няма. Не само за тях – за всеки. Аз самата съм на 70, аз съм Блага. Когато останах без работа и без всякакви доходи, ми се налагаше да ходя на Витоша, за да събирам храна – гъби, зелении, диви сезонни плодове, за да можем да се храним. Това е животът на българските пенсионери. За щастие, не на всички, но те не са много“, допълни тя. 

Надява се, че "Уроците на Блага“ ще отворят сетивата на хората, от които зависят промените. "Сетивата на тези, от които не зависи, отдавна са отворени. Много от тях даже имат решения, но държавническото безхаберие ме тормози много. И не ме боли от него – бясна съм, защото хората, които правят държавата, които превръщат тази страна в държава, са там не заради едно нещо, не за да се промени правовата система или заплащането, а да променят качеството на живот на хората, които са ги изпратили там. А те не се интересуват от ежедневните проблеми на тези хора. Навсякъде батакът е ужасен и се работи на парче“, посочи Ели Скорчева.