Кения е изключително интересна и изключително благодатна страна за посещение. Това коментира в предаването "Куфарът на фокус" на Радио "Фокус" проф. Васил Живков – преподавател в Лесотехническия университет и УАСГ.

"Тя е на екватора и на практика там климатът е постоянен – целогодишно между 20 и 25 градуса. За Кения не се изисква виза, препоръчително е да си направиш ваксина срещу малария. Полетът е около 10 часа, но трябва да смениш два самолета".

Повод за посещението му в Кения става 10-ото Световно първенство за кадети по лека атлетика, което е и последното. "Аз имах щастието да бъда на това последно Световно първенство заедно с моя син. Шест български атлети бяха на това първенство, даже имахме и сребърен медал", каза гостът.

"Стадионът, в който се провежда първенството е 3-етажен, огромен, за 60 000 души - продължи с разказа си проф. Васил Живков, - и стадионът се пукаше по шевовете. Почти още толкова отвън на големи екрани гледат какво се случва на стадиона. Това е нещо, което няма да забравя никога. Друго впечатляващо нещо е как кенийците подкрепят спортистите си – освен викове, те използват и движения все едно ги бутат отзад, все едно им предават енергия, за да могат да бягат по-бързо. Така че този стадион беше уникален".

"В Кения не е безопасно да се движиш свободно по улиците. Кения е бедна държава. По принцип са добри хора, но бедността кара хората да правят лоши неща. В Кения има и тероризъм за съжаление. Особено не е препоръчително да се ходи в западните части на Кения, които са близко до Сомалия. Има си места, които не са много окей. Така например никой не поиска да ни заведе в центъра на Найроби – казаха, че е абсурд бял човек да отиде в центъра на Найроби, не може, не трябва", сподели още проф. Васил Живков.

"Общественият транспорт е потресаващ – пикапи, мотори-таксита, автобуси, наричани "мататуси", които са произведения на изкуството: всеки един е изрисуван и тунингован по изключително интересен начин – цветни, пищни, атрактивни и без нито един здрав елемент, - разказа още проф. Васил Живков. - Един от сигурните начини е чрез приложение и такси, но е хубаво да бъде поръчано от хотела, или шофьор с кола от хотела, което също направих когато влязох във вътрешността на страната.“

Проф. Васил Живков  разказа още и за посещението му в Национален парк "Дяволската порта“, който представлява каньон, издълбан от река, която понякога е почти пресъхнала, а когато има дъждове е много опасна, но също така е и с изключително атрактивни проходи и преходи за туристите. Интересното е, че водач в това приключение е бил човек от племето масаи. "Масаите са аристократите на Африка, горди са със своя произход и се смятат за специален народ, който не се смесва с обикновените африканци", разказва проф. Живков.

Друго впечатляващо нещо за Кения това са търговците, които не са агресивни в опита си да те привлекат да купиш стоката им, а "просто поглеждат те с един поглед, с който ти разбираш, че тя казва: "Ако можете да си купите нещо, ще ми помогнете“. И на мен това ми беше достатъчно. Много трогателно,“  сподели още проф. Васил Живков.

Друго впечатляващо място е вулканичното езеро Найваша. "Ние не минахме по пътя на организираните туристи, до местата, определени за туристи, където всичко е излъскано, всичко е нагласено, но стерилно. Ние отидохме на езерото където е местното население, при истинските хора, живеещи край езерото. Там си взехме една лодка, която ни разведе из езерото. Видяхме много хипопотами, цялата флора и фауна около езерото – много птици и риби. Така че много интересно място и ние го видяхме откъм истинския му чар – този неподправения.“