Звездният ни рожденик днес е една американска актриса, носителка на награди "Златен глобус“ и "Сателит“ за изпълнението си в сериала "Къща от карти“. "Фокус" ще ви разкаже за звездата, която е известна е и с участието си в "Принцесата булка“, "Играчки“, "Форест Гъмп“, "Мъжете, които мразеха жените“, "Конгресът“, сериала "Емпайър Фолс“.

Робин Райт е родена на 8 април 1966 г. в Далас. Актьорската си кариера започва след като завършва гимназия с участие в сапунената опера "Санта Барбара“, за ролята си в която получава номинация за награда "Еми“. През 1987 г. играе за пръв път в пълнометражен филм – "Принцесата булка“ на режисьора Роб Райнър.

Участва още в "Жената –чудо“ и "Жената чудо 1984“, в "Лигата на справедливостта“ и "Лигата на справедливостта на Зак Снайдер“. Режисира и играе в "Land“. Номинирана е за три награди "Сатурн“ и шест награди "Еми“.

От 1986 до 1988 г. е омъжена за актьора Дейн Уидърспун, с когото се запознава по време на снимките на сериала "Санта Барбара“. През 1989 г. започва връзка с актьора Шон Пен. През 1991 г. ѝ е предложена ролята на Мериан във филма "Робин Худ: Принцът на разбойниците“, но Райт отказва защото е бременна. Първото дете на Пен и Райт е момиченце и се ражда през април 1991 г. По-късно отказва роля във филма "Фирмата“ (с участието на Том Круз) след като разбира, че е бременна с второ дете – момченце родено през 1993 г. на име Хопър Пен.

През 1996 г. Шон Пен и Робин Райт сключват брак. През 2009 г. двойката се разделя, а през 2010 г. се развеждат официално. Актрисата се омъжи за Клеман Жироде през 2018 година.