Поп звездата Джейсън Деруло е известен със своите хитове и видеоклипове в TikTok, но в наши дни той се чувства като бизнесмен, колкото и като музикант.

Певецът на Savage Love казва, че най-малко "секси" инвестицията му е в най-новата му верига за автомивки в САЩ.

Но това е само едно от многото бизнес начинания, в които той влага парите си.

"Обикновено бих се описал като артист, но имам чувството, че това се е променило“, каза той пред BBC. "Не мисля, че вече мога да кажа, че съм само артист".

Деруло добави, че инвестира в бизнеси, с които е запознат, които включват фирмата за фитнес Rumble Boxing, ресторантът от висок клас Catch LA и ръководи "Project Icon“, телевизионно риалити шоу по BBC.

Разбира се, той не е първият музикант, който се впуска в света на бизнеса.

Dr Dre, американски рапър и звукозаписен продуцент, основа своята марка електроника през 2006 г. и Beats се превърна в нарицателно за модерни слушалки.

Американската кънтри певица и текстописец Доли Партън има по-необичаен страничен бизнес: тематични паркове, като комплексът в родния й град, преименуван на Доливуд, носи стотици милиони долари годишно.

Много други са вложили парите си в предприятия за храна, напитки и развлечения.

Алис Ендерс, ръководител на изследванията в Enders Analysis and Media, казва, че тъй като кариерата на музиканта може да бъде краткотрайна, е умен ход да се разклоните.

"Разнообразяването е най-доброто нещо, което един музикант може да направи“, казва тя. "Ако започнете да печелите по-малко от музика, ще имате на какво да се опрете.“

Това вече се оказа вярно за Деруло. През 2019 г. той удари кръстопът в кариерата си, когато беше освободен от звукозаписната си компания Warner Bros.

Неразбиращ какво да прави, той реши да пробва TikTok. В рамките на месеци той стана един от най-популярните творци в приложението за кратки видеоклипове с повече от 50 милиона последователи.

Преди социалните медии музикантите разчитаха на звукозаписни компании, за да популяризират и разпространяват музиката си. Но с TikTok артистите могат да използват приложението, за да привличат фенове директно.

Песен, която става вирусна в TikTok, в резултат на това придобива по-висок профил в приложението, като се използва в повече видеоклипове и често се рекламира в основния видео сайт на TikTok.

"TikTok ме извади ме от кутията, в която бях“, каза в заключение Деруло.