Всяка година има по-интересни астрономически явления, които със сигурност интригуват както астрономите, така и непрофесионалистите астрономи, които могат да ги наблюдават. Това каза за "Фокус“ доц. Никола Петров – директор на Националната астрономическа обсерватория "Рожен“. Месец април се нарича Месец на астрономията или Астрономия без граници, в който много астрономи се опитват да направят какви ли не съвместни астрономически наблюдения в света, за да може идеята да се популяризира науката малко повече.

"За нас, астрономите, 20 април е една от важните дни в тази година, защото тогава ще има пълно слънчево затъмнение. За съжаление от България няма да можем да го наблюдаваме. То ще може да се вижда от една много малка част суша от територията на Австралия, Тимор, Папуа Нова Гвинея. Трима български астрономи ще заминем за Австралия, за да наблюдаваме това явление. Дано да имаме късмет да няма облаци по време на затъмнението“, уточни доц. Петров.

Той допълни, че тази година има и още едно слънчево затъмнение, което ще бъде пръстенообразно – луната няма да може да закрие целия диск на слънцето. Ще се вижда един малък огнен пръстен от слънчевия диск и затова така се нарича. То ще се случи на 14 октомври. То също няма да може да се наблюдава от България, а само от континентите Северна и Южна Америка.

"На 5 срещу 6 май ще има едно частично лунно затъмнение. То ще може да бъде наблюдавано от България. Лунните затъмнения се наблюдават от голяма територия на земното кълбо и хората остават с впечатление, че те се случват много по-често отколкото слънчевите затъмнения. Всъщност слънчевите са по-чести отколкото лунните, но се виждат от много малки ивици от земната повърхност“, обясни доц. Петров.

Той добави, че през настоящата година ще има и няколко метеорни потоци. Най-впечатляващи и познати са Персеидите, които се очаква техния пик да бъде между 12 -14 август. След това са през ноември са Леонидите.

"През април може да се порадваме на няколко планети на нощното небе, след залеза на Слънцето. В това число на 11 април, Меркурий ще бъде най-удачен за наблюдение. И сега вечер виждаме ярката светлина на планетите Юпитер и Венера, Марс все още се вижда, Сатурн залязва много близо да слънцето. Той обаче постепенно няма да може да бъде виждан през лятото от нас. Защо не и нощното небе в един момент да ни изненада и с някоя комета, макар че за момента нямаме такива големи очаквания за някаква много ярка комета“, каза още астрономът.

Нели ГЕРГЬОВСКА