Читалните на Националната библиотека "Св.Св. Кирил и Методий" са пълни, това е феномен. Мъжете са повече от жените - 44% към 39%. Учените са на първо място като посетители, като плътно ги следват учениците и студентите. 13 000 учени ползват библиотеката за своите научни и изследователски цели, а учениците са 8500. Това каза в сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" директорът на Националната библиотека "Св.Св.Кирил и Методий" доц. Красимира Александрова.

Библиотеката посреща своята 145-годишнина с 8 500 000  единици книжен фонд Всяка година като дарение от издателствата тя получава 50-60000 нови книги. Важно е читателите да знаят, че от Националната библиотека не може да се взимат книги за вкъщи, а само могат да се ползват на място, както и чрез виртуалните ѝ услуги, стана ясно от думите на доц. Александрова. 

"Пандемията ни научи да бъдем гъвкави и да извличаме ползите от лошото. Активирахме виртуалните услуги. Всички възможности на библиотеката могат да се ползват онлайн, като читателите трябва да се регистрират. Регистрацията и ползването на фонда на библиотеката са безплатни и всеки има достъп до информацията", каза Александрова.

От думите ѝ стана ясно, че Националната библиотека работи с по-специализирана аудитория - учени, изследователи, студенти, но могат да я ползват всички, които са навършили 14 години. През януари нараства броят на посетителите от чужбина и това е доказателство, че се ценят изключително много фондът и услугите, които библиотеката предлага.

Библиотеката предразполага към четене - хората търсят среда, извън ежедневието, в което те са поставени. Библиотеката е и място за пребиваване, което дава култура и възпитание и отношение към културата на една нация, допълни директорът на библиотеката.

"Интересни са наблюденията след пандемията, защото значително е увеличен броят на малките читатели - студенти и ученици. Пълни са читалните на Националната библиотека, това е феномен. Библиотеките са едни от малкото средища на духовността, които функционират", допълни доц. Александрова.