Функцията на музеите е основна за всяко общество, те са предназначени да съхраняват и демонстрират на хората предмети на изкуството, културата и знанието. Но някои изложбени заведения са тръгнали по друг път. В тази публикация на Fishki.net  ще видите музеи на немислими неща.

Музей на тоалетните

В Ню Делхи можете да посетите Международния музей на тоалетните Sulabha, посветен изключително на така наречения "трон“. Там можете да научите за неговата 4500-годишна история, да видите тоалетни от различни епохи и дори да се запознаете с някои доста редки екземпляри.

Музей на лошото изкуство

Излагането на изкуство в музей не е нищо ново, но когато става въпрос за най-лошото изкуство в света, то става рядкост. Музеят на лошото изкуство, който се намира в Масачузетс, САЩ, е посветен на най-лошите произведения. Неговите експонати варират от боклуци, създадени от известни художници, до произведения, създадени от хора, които едва държат четка.

Музей на канализацията

В Париж има музей, изцяло посветен на канализацията. Тя ви позволява да направите обиколка на канализационните тръби, да научите за тяхната история и технически аспекти на работа. Освен това накрая има магазин за сувенири, интересно какво продават там?

Музей на съмнителните медицински изделия

Историята на медицината е пълна с изобретения, които можеха да спасят животи, а напротив, оказаха се неуспешни. На тях е посветен Музеят на съмнителните медицински артефакти в Сейнт Пол, САЩ. От устройства, които предизвикват смях и изобретения, които се оказаха наистина опасни. Този музей е пълен с оригиналност.

Музей на фалосите

Исландският фалологичен музей е посветен изключително на фалосите, с други думи, това е музей на пенисите. Има екземпляри от всякакви размери и видове. Няколко мъже са дарили своите пениси на музея, като са ги изложили след смъртта на донора. Има и магазин за подаръци, който продава всичко - от презервативи до всякакви артикули с фалическа форма.

Музей на косата

Идеален вариант за любителите на косата е музеят на косата Avanos в Турция. Там можете да видите проби от коси на повече от 16 000 души в салон с форма на пещера. Този музей е рекордьор по брой експонирани предмети.

Музей на разбитите сърца

Малко хора искат да си спомнят провалените си любовни връзки, но се оказва, че на тях е посветен цял музей. Говорим за Музея на разделите в Хърватия. Експозицията му включва предмети, символизиращи някогашната любов към хората, от пръстени до любовни писма, меки играчки и дори секс играчки. Има място за всичко...

Музей по паразитология

Музеят по паразитология в столицата на Япония е основан от д-р Свтуро Камегаи преди 60 години, малко след войната, когато епидемиите и болестите причиняват непоправими щети на японския народ. Музеят в Мегуро е единственият в света, посветен на създанията, живеещи вътре в човека. Музейната колекция се състои от 45 хиляди паразити.

Кунсткамерa

Създадена от император Петър I, Кунсткамера в Санкт Петербург се смята за първия музей в Русия. Той съдържа повече от един милион предмета, които преди са били използвани за научни цели, а в момента действат като експонати. Днес Кунсткамера е изключително музей на мутациите и деформациите, където посетителите могат да видят със собствените си очи невероятни метаморфози и отклонения във физиологията.

Музей на кучешките нашийници

Странен музей, който съдържа колекция от стари кучешки нашийници от XV-XVII век, се намира в замъка Лийдс, Кент, Англия. Тук са първите железни нашийници с остри шипове, които са предпазвали гърлото на кучетата от хищници. Тогава тежките аксесоари с шипове отстъпиха място на модерните кожени яки. Повече от половин милион посетители посещават музея всяка година.