Посолството на Италия в София, Италианският културен институт и Италианска търговска агенция, в сътрудничество с Национална галерия – Квадрат 500, представят пътуващата изложба за устойчив италиански дизайн, фокусирана върху рециклирането и повторната употреба на суровините, съобщават от италианското посолство.

Инициативата е част от Деня на италианския дизайн 2022 – промоционални събития, които цялата италианска дипломатическа и консулска мрежа провежда във всички страни по света с цел популяризиране в чужбина на художественото и културно наследство, което е резултат от изискана и хармонична връзка между история, култура, изкуство и майсторство от най-високо ниво. Тази година темата е: "Качество, което озарява. Енергията на дизайна за хората и за околната среда“.

Изложбата, чийто куратор е арх. Силвана Аникиарико, има за цел да ни запознае и да популяризира новите тенденции на италианския дизайн в света, във връзка с Мебелното изложение в Милано. Тя предлага общ, но съществен преглед на начина, по който италианският дизайн работи в полза на устойчивостта на околната среда. Представените предмети и аксесоари са от рециклирани материали или резултат от прилагането на устойчиви технологии. Всички те са проектирани и произведени от италиански дизайнери и компании.

Експозицията, чийто графичен дизайн е изготвен от арх. Бруно Морело, вече е показвана в Прага, Доха, Шънджън, Дубай, Хонконг, Вашингтон, Торонто, Тунис, Прищина, Талин, Хелзинки, Триполи, Бенгази и Букурещ.

Кураторът на изложбата Силвана Аникиарико Работи като изследовател, критик и преподавател. Консултант е на обществени институции и различни компании. Участието ѝ в издателски проекти и изложения е свързано със съвременната тематика, с творчеството на големите майстори, както и на новите имена, добиващи известност в дизайна. От 2007 г. до 2018 г. е директор на Музея за дизайн "Триенале“ в Милано.

Пресконференцията по повод откриването на изложбата "Екодизайн. 3Р: редуциране – рециклиране – ре-употреба“ ще се състои в петък, 17 март, от 11.00 ч. в Националната галерия/Квадрат 500.