На този ден през 1509 г. Римският папа Юлий II отлъчва от църквата Венеция.

На 27 април 1867 г. в Париж се състои премиерата на операта на Шарл Гуно “Ромео и Жулиета".

През 1908 в Лондон започват Четвъртите Олимпийски игри.

На този ден през 1992 е провъзгласена Съюзна Република Югославия, съставена от Сърбия и Черна гора.

През 1908 този ден е обявен за Световен ден на дизайна.

През 1994 г. се провеждат първите демократични избори в Северна Африка, в който чернокожите имат право на глас.

През 2017 г. македонският парламент е щурмуван от протестиращи, които се противопоставят на избирането на Талат Джафери, етнически албанец, като председател на парламента.

През същата година одобрявта забраната на бурките да бъдат носени от членовете на германската държавна служба.

На тази дата са родени: Хърбърт Спенсър – английски философ и Николай Иванович Новиков – руски писател, просветител, журналист.

На 27-и април умират: Рут Хендлър – американска дизайнерка, създателка на куклата Барби, както и Карлос Кастанеда – английски социолог, антрополог, магистър по изкуствата.

2018 г.

Състои се историческата среща на Ким Чен-ин и Мун Дже-ин. Двамата си стискат ръцете дружески над демаркационната линия. Първо Ким-чен ун преминава на територията на юга за малко, а след това и Мун също преминава от другата страна на границата преди да се върне обратно. Лидерите обявяват, че ще постигнат пълно ядрено разоръжаване на полуострова и ще намалят напрежението.

2018 г.

Германският канцлер Ангела Меркел и президентът на САЩ Доналд Тръмп провеждат съвместна пресконференция в Белия дом. Меркел заявява, че смята, че може да има двустранно търговско споразумение между Европейския съюз и САЩ.

2018 г.

Членките на ЕС подкрепят предложение за разширяване на частичната забрана за използване на пестициди, известни като неоникотиноиди, за които проучвания показват, че са вредни за пчелите.

2017 г.

Македонският парламент е щурмуван от протестиращи, които се противопоставят на избирането на Талат Джафери, етнически албанец, като председател на парламента.

2017 г.

Бундестага одобрява забраната на бурките да бъдат носени от членовете на германската държавна служба.

2015 г.

В Бурунди избухват протести срещу досегашният президент Пиер Нкурунзиза поради решението му да се кандидатира за трети мандат на поста.

2015 г.

Умереният социалист Мустафа Акънджъ побеждава досегашният президент Дервиш Ероглу на президентските избори в Северен Кипър.

2014 г.

Вторият тур на президентските избори в Република Македония са спечелени отново от Георге Иванов.

2013 г.

В Исландия се провеждат парламентарни избори.

2012 г.

Дясноцентристкото правителство, начело с Михай Разван Унгуряну, получава вот на недоверие в парламента. Президентът на Румъния Траян Бъсеску номинира лидера на опозиционната Социалдемократическа партия Виктор Понта за нов министър-председател.

2012 г.

В Днепропетровск, Украйна са извършени четири последователни взрива в различни части на града. Пострадват около 30 човека.

2012 г.

Кредитният рейтинг на Испания е понижен с две степени от международната рейтингова агенция Standard & Poor's от А на ВВВ+ с негативна прогноза и вероятност от допълнително влошаване на рейтинга още в следващите три месеца. Краткосрочният рейтинг е намален с една степен от А-1 на А-2. Кредитният рейтинг на България е понижен през 2008 г. от ВВВ+ на ВВВ, а краткосрочният – от A-2 на A-3.

2012 г.

Безработицата в Испания достига 24,44% в края на месец март.

2011 г.

Фрегатата "Дръзки“ отплава за Либия, където се включва във военната операция на НАТО "Обединен защитник“, в подкрепа на оръжейното ембарго срещу Либия.

2009 г.

Градът Чилпансинго е епицентър на земетресение от 5,9 по скалата на Рихтер.

2006 г.

Беларуският опозиционен лидер Александър Милинкевич е арестуван и осъден на 15 дни затвор, след като е признат за виновен в организирането на незаконна демонстрация. На 26 април Александър Милинкевич оглави протестен митинг срещу авторитарния режим на беларуския президент Александър Лукашенко.

2006 г.

Румъния дава първата си жертва в Ирак . При атентат в Насирия загиват трима италиански и един румънски войник. 28-годишният румънски войник, част от състава на многонационалните сили, разположени в Насирия, е в Ирак от януари 2006 г.

2006 г.

Същия ден при бомбен атентат в град Басра загиват двама британски войници.

2005 г.

Най-големият пътнически самолет в света, Еърбъс А380, прави своя първи изпитателен полет от Тулуза, Франция.

2002 г.

Започва официалното посещение на полк. Кадафи в Брюксел. Това е първата му европейска визита за последните 15 години. В същия ден ирландският държавен министър по европейските въпроси Дик Роуш, чиято страна председателства ЕС, призовава за решаване на "висящите проблеми" с Либия, преди да бъде отбелязан напредък в отношенията между ЕС и Триполи.

Роуш цитира конкретно проблема с изплащането на обезщетения на жертвите при атентата в дискотеката Ла Бел в Берлин през 1986 г., както и случая със задържаните в Либия шестима български медици. След среща с Кадафи председателят на ЕК Романо Проди заявява, че ЕС се ангажира при първа възможност да направи Либия пълноправен член на процеса от Барселона.

Той изразява увереността си, че висящите въпроси между ЕС и Триполи, свързани с обезщетяването на жертвите от атентата в дискотека Ла Бел и със задържането на чужди медици в Либия, ще получат в близките седмици удовлетворително решение.

В 45-минутно слово пред медиите в Брюксел Кадафи призовава Запада да приеме либийското предложение за мир и да не тласка страната му назад към дните, когато тя е спонсорирала и подслонявала борци за свобода.

Той изразява надежда, че страната му няма да се обръща назад. По повод делото срещу българите Кадафи заявява, че се е намесил, за да гарантира честен и справедлив съдебен процес.

"Използвах моралното си влияние в либийската съдебна система, за да призова да бъдат допуснати всякакви адвокати, да бъде разрешено присъствието на посланика, за да може правителството на България да бъде свидетел на всяко решение на съда", посочва Кадафи.

2002 г.

Романо Проди подчертава готовността на ЕС за оказване на помощ за решаването на споровете със София и Берлин.

2001 г.

На 26 - 27 април в Кишинев, Молдова, е проведена международна кръгла маса по проблемите на младежките неправителствени организации в страните от Югоизточна Европа, организирана от молдовския Център за прозрачност и демокрация. Участват представители на НПО от СР Югославия, Словения, Хърватия, България, Румъния, Гърция, Албания и Молдова. В дискусиите са засегнати редица аспекти на утвърждаването ролята на младежките неправителствени организации и възможностите за взаимодействие със съществуващи регионални инициативи и преди всичко с Пакта за стабилност за Югоизточна Европа Всички участници се обединяват около идеята за необходимостта от развиване на регионалното сътрудничество между младежки неправителствени организации в контекста на усилията по стабилизиране на Югоизточна Европа.

1994 г.

Провеждат се първите демократични избори в Северна Африка, в който чернокожите имат право на глас.

1992 г.

Русия е приета в МВФ. Международният валутен фонд е международна агенция, основана на конференцията в Бретън Уудс през 1945 г., със седалище във Вашингтон и със 151 държави членки. Фондът осигурява валутни запаси, злато и специални права на тираж за стабилизиране на националните валутни курсове.

1992 г.

Провъзгласена е Съюзна Република Югославия, съставена от Сърбия и Черна гора. Съюзна република Югославия (съкратено СРЮ) съществува до 4 февруари 2003 г., когато се трансформира в хлабава уния Държавна общност на Сърбия и Черна гора. След кървавото разпадане на Социалистическа федеративна република Югославия в началото на 90-те години на XX век, двете нейни бивши републики Сърбия и Черна гора сформират нова държава - Съюзна република Югославия. Първи президент на СРЮ е Добрица Джосич.

Новата държава се смята за наследник на СФРЮ, но след дългогодишни спорове с останалите бивши югославски републики, чак през 2001 година се подписва споразумение, според което наследници на бивша Югославия са всички нейни бивши републики.

През 1993 година, почти веднага след образуването й, Генералната асамблея на ООН налага пълно ембарго нa Съюзна република Югославия, заради войната в Босна и Херцеговина. Страната претърпява най-голямата инфлация в света. Политиката на Слободан Милошевич води до международна изолация на страната и до радикализиране на косовските албанци.

След международен натиск започват преговорите в Рамбуйе за връщане автономията на Косово. Преговоите са стопирани от твърдата позиция на Слободан Милошевич и етническото прочистване на косовските албанци от областта, в резултат на което на 24 март 1999 година силите на НАТО започват бомбардировки на Съюзна република Югославия.

По време на бомбардировките загиват от 1200 до 2500 цивилни и ранени около 5000 души. Щетите от бомбардировките се изчисляват на 30 млрд. долара. На 9 юни 1999 г. в македонския град Куманово e подписано споразумение за прекратяване на военните действия, а на 10 юни спират и бомбардировките. ООН гласува резолюция 1244 за Косово, според която областта преминава под управлението на Обединените нации.

На 24 септември 2000 година в Съюзна република Югославия се провеждат избори, на които за президент на страната е избран кандидата на коалиция Демократическа опозиция на Сърбия (ДОС) Воислав Кощуница. Режимът на Слободан Милошевич не признава изборните резултати.

Това води до масови протести в столицата Белград от 5 октомври 2000 г., на които се събират над 100 хиляди души. Протестите на опозицията и международния натиск принуждават Слободан Милошевич да признае изборните резултати и победата на Воислав Кощуница. На парламентарните избори в Сърбия побеждава ДОС и новият министър-председател става Зоран Джинджич.

На 4 февруари 2003 година е прието Конституционно решение на Сърбия и Черна гора, с която се преустановява съществуването на Съюзна република Югославия и се създава Държавна общност Сърбия и Черна гора. От 3 юни 2006 г. Черна гора е самостоятелна държава.

1989 г.

Китайските власти прогонват групи протестиращи студенти от площад “Тянанмън" в Пекин. През 1989 г. на площада (капацитет 1 млн. души) в Пекин се събират десетки хиляди хора. Те настояват за по-открита политическа система, демократизация и край на корупцията. През месец юни същата година студентските вълнения са смазани с намесата на военните. Обяснението на режима е, че трябва да се възстанови редът и законът, да се потуши метеж. Няма официални данни за броя на убитите - стотици, а може би хиляди. Китайското правителството нарича случилото се "инцидент", историците го определят като масово убийство. Години наред властта отказва да промени позицията си по смазването на бунта, въпреки натиска на дисидентите и чуждите правителства.

1981 г.

Xerox PARC представят компютърната мишка.

1978 г.

В Афганистан е извършен преврат, при който е свален законноизбрания президент на страната Мохамед Дауд Хан.

1961 г.

Сиера Леоне получава независимостта си от Обединеното кралство.

1960 г.

Того получава независимостта си от Франция.

1950 г.

Англия признава държавата Израел.

1947 г.

Тур Хейердал започва своето пътешествие с тръстиковата си лодка “Кон-Тики", с която изминава повече от 5000 морски мили и доказва своето твърдение за начина, по който са заселени островите в Тихия океан. Тур Хейердал е норвежки учен-етнограф, пътешественик и писател. Роден е на 6 октомври 1914 г. Завършва Естествено-географски факултет на университета в Осло (1933-1938 г.). По време на Втората световна война участва в норвежката Съпротива. Изучава приемствеността на културата и възможността за трансокеански миграции на народите между Стария и Новия свят. Преплува със сала “Кон-Тики" Тихия океан от Перу до архипелага Туамоту (за 101 дни, 1947 г.), за да докаже възможността за заселване на Полинезия от Америка.

Открива остатъци на селища от доинкския период на Галапагоските острови (1953 г.). В периода 1955-1956 г. извършва археологически изследвания на островите Пасха, Рапа-Ити и Маркизкия архипелаг и определя времето на заселването им (IV в. пр. Хр.). През 1969 г. и 1970 г. организира експедиции на папирусните лодки “Ра" и “Ра-2" от западните брегове на Мароко до бреговете на Америка. Особено популярни са неговите научно-художествени книги. Има над 10 почетни докторски титли от световни университети. Лауреат е на Българското географско дружество (1972 г.). Национален герой на Норвегия. Хейердал умира на 19 април 2002 г.

1945 г.

По време на Втората световна война: Съюзниците отхвърлят предложението на Хитлер за мир и искат безусловна капитулация на Германия, а Финландия е освободена изцяло от германско военно присъствие.

1940 г.

Хайнрих Химлер издава заповед за строителството на Освиенцим - първият концлагер, предназначен за масово унищожение. Броят на жертвите е между 1 и 4 милиона души.

1909 г.

Солунските войски влизат в Цариград и свалят от власт султан Абдул Хамид II. Мехмед V Решад е провъзгласен за султан и разрешава на Младотурската партия да управлява империята. По време на неговото царуване се водят три войни: Итало-турската, Балканската и Първата световна. Мехмед V Решад (1844 г.-1918 г.) е тридесет и петият турски султан. Син е на султан Абдул-Меджид, брат на султан Мурад V и на султан Абдул Хамид II.

1908 г.

В Лондон започват Четвъртите Олимпийски игри. Една година преди Игрите на Четвъртата олимпиада, Рим, под натиска на вътрешната опозиция, се отказва от организацията им. Домакинството поема Лондон.Най-важната последица от подмяната е, че съжителството игри-технически изложения става фиктивно. То засяга програмата, в смисъл на принципното й обособяване и мащабите на строителството. За шест месеца е построен стадион "Уайт сити" за 100 хил. зрители с принадлежащите му писти, сектори за хвърляне и мятане, игрище за футбол, плувен басейн, зала за борба.

Повлияни са и основните показатели -брой на страните и на участниците, съответно 23 и 2035, 36 от които - жени. Дебютират отборите на Исландия, Нова Зеландия, Русия и Турция. Програмата съставят 22 спорта - вече утвърдените (академично гребане, борба - свободен и класически стил, бокс, колоездене, водна топка, гимнастика, лека атлетика, лакрос, ветроходство, плуване, скокове във вода, ръгби, рок, стрелба с лък, тенис на корт и в зала, фехтовка, футбол) и такива с първо участие (водомоторен спорт, жьо де пом, конно поло, хокей на трева, фигурно пързаляне).

Обновен е и церемониалът. Състезателите дефилират в собствен екип след своето знаме, сподиряни от погледите и на короновани особи - крал Едуард VII, шейхът на Непал, принцесата на Гърция, посланниците на Франция, Русия, Италия.

Най-блестящи са атлетите от САЩ: Френсис Айрънс - 7,48 м в скока на дължина; Ралф Роуз - 14,21 м на тласкане на гюлле; Мелвин Шепърд - с три златни медала - на 800 и 1 500 м и в щафетата 200 х 200 х 400 х 800 м; Рей Еури - скок на дължина и на височина от място; Алберт Джилбърг и Едуард Кук - с равен брой опити и резултат - 3,71 м в овчарския скок, но с отлика, че Алберт използва бамбуков прът; Мартин Шеридън - златни медали в мятането на диск (свободен и гръцки стил) и бронзов в скока на дължина от място.

1867 г.

В Париж се състои премиерата на операта на Шарл Гуно “Ромео и Жулиета".

Шарл Гуно е френски композитор, основоположник на ново направление във френския оперен театър - лиричната опера. Роден е през 1818 година в Париж. Печели Голямата Римска премия с кантатата си "Фердинанд" и получава възможността да живее и работи 3 години в Италия. Завръща се в Париж през 1843 г., работи като органист. Първата му опера е "Сафо" (1851 г.); следва "Кървавата монахиня" (1854 г.) - и двете без особен успех. Впоследствие опитва да твори в областта на комичната опера - "По неволя доктор" (1858 г.). Истинският му талант се проявява във "Фауст" (1859 г.). Следват: "Савската царица" (1862 г.), "Мирей" (1864 г.), "Ромео и Жулиета" (1867 г.) и др. Автор е на няколко оратории, меси, симфонии, пиеси за пиано и орган и др., както и на една мемоарна книга. Шарл Гуно умира през 1893 година в Париж.

1861 г.

В САЩ местният парламент на щата Мериленд взима решение да не се отделя от държавата. В периода 1861-1865 г. се води гражданската война в САЩ между Северните и Южните щати. Тя е предизвикана от противоречията между робовладелската олигархия, от една страна, и буржоазията, фермерите и работниците - от друга. Избирането на кандидата на Републиканската партия Е. Линкълн за президент през 1860 г. служи като предлог за отцепването на 11 южни щата в Конфедерация и за начало на военните действия.

През първия етап на войната (1861-1862 г.) войските на Юга имат надмощие и нееднократно застрашават федералната столица Вашингтон. Революционните действия на новото правителство - приемането на закона за хоумстедите, освобождаването на робите и др., водят до прелом в хода на войната (1863-1865 г.). Изходът на битката при Гетисбърг през юли 1863 г. е провал на последния опит на Юга за настъпление. Походите на армията на Севера под командването на генерал У. Шърман и генерал Ю. Грант разчленяват Конфедерацията, изтощават силите й и войските й капитулират на 9 април 1865 г.. Гражданската война е най-кръвопролитният и най-разрушителният конфликт в историята на САЩ, но резултатите от нея осигуряват бързо икономическо развитие на страната.

1813 г.

Американските войски превземат столицата на Онтарио, Йорк (днес Торонто, Онтарио).

1773 г.

Британският парламент прокарва Чаения указ, с който се установява монопол на Британската Източна Индийска Компания върху търговията с чай в Северна Америка.

1644 г.

За първи път в Канада е посадена пшеница.

1521 г.

Аборигени убиват португалският мореплавател Фернандо Магелан. Отначало той е на португалска служба в Индия, след това в Африка. След уволнението си през 1512 г. постъпва на испанска служба. Крал Карл V му дава средства, за да потърси през Южна Америка път към бреговете на Азия. Магелан потегля от Испания през 1519 г. с 5 кораба.

Минава край бреговете на Южна Америка, навлиза в Тихия океан през протока, който е наречен на негово име. Пресича Тихия океан и стига до Филипинските острови. Там покръства местния владетел и го прави васал на Испания. Загива в сражение с филипинско племе. Неговият помощник Себастиан дел Кано връща остатъците от Магелановата експедиция в Испания.

Извършено е първото околосветско пътешествие, продължило 3 години и 14 дни, установено е единството на световния океан, както и кълбовидната форма на Земята.

1509 г.

Римският папа Юлий II отлъчва от църквата Венеция.

1296 г.

Английската армия под ръководството на Едуард I побеждава шотландците в битката при Дънбар. Едуард I (17 юни 1239 г. – 7 юли 1307 г.) e крал от 1272 г. При Едуард I окончателно се затвърдява редовното свикване на парламента, с което в Англия се оформя съсловно-представителна монархия. Във вътрешната политика се стреми да запази равновесието между феодалите, оформило се след гражданската война през 60-те год. на ХIII в. и да укрепи съюза на кралската власт с рицарите и градовете при внимателно настъпление срещу светската и духовната аристокрация. Недоволството на рицарите и гражданите от увеличаването на данъците го принуждават да признае на парламента правото да определя държавните данъци (1297 г.). При управлението на Едуард I насилствено към Англия е присъединен Уелс (1282-1284 г.); направен е опит за завоюване на Шотландия (от 1286 г.), на който упорито се съпротивява народът.

1124 г.

Дейвид I става крал на Шотландия.

На тази дата са родени:

1959 г.

Родена е Шийна Ийстън – английска поп изпълнителка. Завършва Кралската академия за драма и изкуство в Шотландия. През 1981 г. издава дебютния си албум "Take my Time", който достига до 17 позиция в английските класации. През 1982 г. издава вторият си албум "Madness, Money and Music". Същата година получава награда “Грами" за най – добър нов артист. Други албуми: "A Private Heaven" (1984 г.), "No Sound But a Heart" (1987 г.) и др.

1876 г.

Роден е Клод Фарер (псевдоним на Фредерик Шарл Едуар Баргон) – френски писател, член на Френската академия (от 1935 г.). Първата му книга е сборник с новели “Димът на опиума" (1904 г.). В романа “Цивилизованите" (1935 г., награда “Гонкур") идеализира френските колонизатори. По-късните му романи (“Новите хора", 1922 г., и др.) са неприкрито натуралистични. Автор на много пътни очерци и на книги “История на френския флот" (1934 г.).

1822 г.

Роден е Юлисис Грант – американски офицер, генерал-лейтенант, политик и държавник, президент на САЩ (1869-1877), от Републиканската партия.

1820 г.

Роден е Хърбърт Спенсър – английски философ. Основател на еволюционистичната философия в Англия. Автор на: “Първите принципи", “Принципи на биологията", “Принципи на психологията", “Принципи на социологията", “Принципи на еволюционистическия морал", “Индивидът срещу държавата" и др.

1744 г.

Роден е Николай Иванович Новиков – руски писател, просветител, журналист, книгоиздател. През 1769 г. основава в Москва сп. "Живописец". Редактира също "Московски ведомости". Създава училища, печатници и книжарници. Основава Дружеството на приятелите на науката. Затворен през 1792 г. по заповед на Екатерина II и пуснат на свобода в началото на царуването на Павел I. По-важни съчинения: "Руска историческа библиотека" и "Речник на руските писатели".

На тази дата умират:

2002 г.

Умира Рут Хендлър – американска дизайнерка, създателка на куклата Барби, основател на империята за детски играчки “Мател". Измисля куклата през 1959 г., кръщава я на дъщеря си Барбара. През първата година са продадени 350 000 кукли; до смъртта на Хендлър са купени 1 млрд. кукли в 150 страни. От 1959 г. куклата може да сменя етническия си облик и професиите си. През 1994 г. е издадена автобиографията на Хендлър.

1998 г.

Умира Карлос Кастанеда – английски социолог, антрополог, магистър по изкуствата, д-р по философия. Роден е в Перу, по-късно се премества в САЩ. Завършва антропология в Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Автор е на книгите: “Пътуване към Икстлан", “Една отделна реалност", “Приказки за Силата", “Вторият пръстен на Силата", “Дарът на орела", “Огънят отвътре", “Силата на мълчанието".

1997 г.

Умира Габриел Фегероа – мексикански оператор. Учи в Школата за изящни изкуства и в Мексиканската национална консерватория. От 1932 г. работи в киното като фотограф и асистент-оператор. През 1935 г. учи операторско майсторство в Холивуд. След завръщането си в родината снима “Там, в голямото ранчо" (1936 г.). С “Планинското цвете" (1943 г.) започва многогодишното му сътрудничество с режисьора Емилио Фернандес, включващо “Мария Канделария" (1944 г.), “Перлата" (1946 г.), “Макловия" (1948 г.), “Рио Ескондидо" (1948 г.), “Необичайната" (1949 г.), “Селската девойка" (1949 г.). Снима следните филми за Луис Бунюел - “Забравените" (1950 г.), “Той" (1953 г.), “Назарин" (1958 г.), “Ангелът-унищожител" (1962 г.), “Симон пустинникът" (1965 г.. През 60-те и 80-те год. работи в САЩ - “Нощта на игуаната" (1964 г., “Оскар"), “Две мулета за сестра Сара" (1969 г.), “Героите на Кели" (1970 г.), “Децата на Санчес" (1979 г.), “Под вулкана" (1984 г.). Снима и с млади режисьори и дебютанти - “Хартиеният човек" (1963 г.), “Педро Парамо" (1966 г.), “Предсказанието" (1974 г.), “Убийте лъва" (1975 г.), “Кананея" (1977 г.), “Границата" (1979 г.) , “Сърцето на нощта" (1983 г.).

1937 г.

Умира Антонио Грамши – философ, един от създателите и ръководителите на Италианската комунистическа партия. Избран за депутат в италианския парламент (1924 г.). През 1926 г. е арестуван е осъден на 20 год. затвор, пуснат на свобода през 1937 г.

1917 г.

Умира Людвиг Лазар Земенхоф – полски лекар, окулист и лингвист от еврейски произход, полиглот, създател на изкуствения език есперанто. Учи във Варшава, Москва и Виена. През 1887 г. издава (под псевд. D-ro Esperanto) проект за универсален изкуствен спомагателен международен език с надеждата, че той ще послужи за разбирателството между народите. По-късно публикува речници на есперанто, христоматии, свои оригинални произведения и преводи на есперанто на световна художествена класика. През 1959-1960 г. по решение на ЮНЕСКО се отбелязва столетието от неговото рождение в цял свят.