През 1775 г. с битката при Лексингтън (щата Масачузетс) започва Войната за независимост в САЩ. Война, избухва поради задълбочаващия се конфликт между метрополията и 13 английски колонии.

В резултат се създава независимата държава САЩ. През 1850 г. Англия и САЩ подписват споразумение за строителство на Панамския канал. През 1903 г. започва преследване на еврейските семейства в Кишинев. През 1943 г. евреите от варшавското гето правят неуспешен опит за въоръжено въстание срещу нацистите.

През 1971 г. - СССР пуска първата в света космическа станция "Салют". През 1984 г. официално е утвърден новият химн на Австралия. През 1995 г. при терористична атака (бомбен взрив) е разрушен административно-културният център в Оклахома Сити (САЩ) – в резултат загиват над 170 души. Стотици граждани са ранени.

На 19 април са родени: Георгий Викторович Адамович- руски поет, критик и преводач, Жетулиу Дорнелис Варгас- бразилски политик, Хосе Мария Валдо Ечергарай-и-Ейсагире- испански драматург, математик и политик.

На тази дата умират: Франсоа Жакоб, френски микробиолог и генетик и нобелов лауреат за физиология, Конрад Аденауер- германски политик, Барон фон дер Колмар Голц- германски генерал-фелдмаршал, Пиер Кюри- френски физик и химик, Чарлз Роберт Дарвин- английски естественик и физиолог, Лорд Джордж Ноел Гордън Байрон- английски поет, представител на революционен романтизъм.

2018 г.

Кубинският парламент избира Мигел Диас-Канел за нов президент на страната, което слага край на близо 60-годишното управление на братята Кастро.

2015 г.

Във Финландия се провеждат парламентарни избори. Победа удържа опозиционната партия "Финландски център“.

2013 г.

Новоизбраният президент на Венецуела Николас Мадуро встъпва в длъжност.

2012 г.

В Харков започва нов съдебен процес над Юлия Тимошенко.

2012 г.

В Токио стартира световният шампионат по фигурно пързаляне.

2012 г.

В рамките на своята "Комплексна програма за разработката на управляеми ракети“ Индия изстрелва своята първа балистична ракета "Агни-5“.

2012 г.

При серия от атентати в Багдад, Киркук и Самара в Ирак загиват над 24 човека, а десетки са ранени.

2011 г.

Властите на Сирия отменят извънредното положение въведено в страната през 1963 г.

2011 г.

При закриване на VI-ия конгрес на Комунистическата партия на Куба става известно, че Фидел Кастро е подал оставка от поста на Първи секретар на ЦК на партията.

2005 г.

Йозеф Рацингер е избран за папа Бенедикт XVI на втория ден от папския конклав.

1995 г.

При бомбен взрив е разрушен административно-културният център в Оклахома Сити (САЩ) – в резултат загиват 168 души.

1971 г.

СССР пуска първата в света космическа станция “Салют-1". Серията орбитални станции за полети в околоземна орбита (1971-1988 г. са снабдени са с апаратура за изучаване на космическото пространство, медицинско-биологически и други изследвания. Имат отделения за работа и почивка на космонавтите, система за скачване с космически кораби, агрегатно отделение с коригиращи двигатели. Максималната маса е около 18,9 т, а обем на жилищните отделения - около 100 куб. м. Станциите не могат да се връщат на Земята. За доставяне и смяна на екипажите се използват космическите кораби “Съюз", а за други товари - товарните кораби “Прогрес".

1943 г.

Евреите от варшавското гето започват въоръжено въстание срещу нацистите.

1920 г.

Започва седемдневната конференцията на Антантата в Сан Ремо. Разглеждат се въпросите за германските репарации и утвърждаването на териториалните условия. Разпределението на териториите заляга в Севърския мирен договор 1920 г., подписан между Антантата и султанска Турция. На конференцията се взема решение за възстановяване на търговските отношения със Съветска Русия. Тя предава протектората върху Западна Тракия на Гърция, потвърдено със Севърския договор от 10 август 1920 г. подписан между държавите победителки в Първата световна война 1914–1918 г. и Османската империя. С него се узаконява териториалното разпокъсване на Османската империя. Като резултат от заемането на Западна Тракия от Гърция огромна бежанска вълна залива България.

1850 г.

Англия и САЩ подписват договор за съвместно строителство на Панамския канал. По-късно САЩ решават да извършват това самостоятелно. Каналът свързва пристанищата на Карибско море (Кристобал, Колон) и на Тихия океан (Панама, Балбоа). Построен през 1914 г., официално е открит през 1920 г. От 1914 до 1979 г. се намира под юрисдикцията на САЩ, до 2000 г. се управлява от специална комисия, след което преминава под пълната власт на Панама. Дължината на канала е 81 600 м. Широчината е- от 150 до 300 м, дълбочината на фарватера - 12,8-25,9 м.

1781 г.

В Петербург е публикуван манифест на руската императрица Екатерина ІІ (1762-1796 г.), с който се обявява, че Русия присъединява към своята територия Кримския полуостров, Таман и по-голямата част от Кубан. Загубата на Крим и Кубан принуждава Високата порта да обърне повече внимание на Добруджа и на Североизточна България като основни зърнодобивни райони, осигуряващи изхранването на столицата и на османската армия.

1775 г.

С битката при Лексингтън (щата Масачузетс) започва Войната за независимост в САЩ. Война, избухва поради задълбочаващия се конфликт между метрополията и 13 английски колонии. В резултат се създава независимата държава САЩ. На 4 юли 1776 г. американския Конгрес приема Декларацията за независимостта на САЩ. В началото британските войски имат надмощие, но победата на американците в битката при Саратога през октомври 1777 г. води до обрат в хода на войната. Към американската армия, командвана от Дж. Вашингтон, се присъединяват и доброволци от европейските държави. На 19 октомври 1781 г. английската армия капитулира. С подписването на Парижкия мирен договор през 1783 г. бившата метрополия признава независимостта на САЩ.

На тази дата са родени:

1894 г.

Роден е Георгий Викторович Адамович - руски поет, критик и преводач. През 1923 г. той емигрира във Франция. Теоретик е на "Парижката нота" - литературен кръг в руската емигрантска поезия, оформил се в началото на 30-те години на ХХ в. около сп. "Числа". Адамович е автор на сборника със статии "Самота и свобода" (1955 г.), на стихосбирката "Единство" (1967 г.), критико-есеистични "Коментарии" и др.

1883 г.

Роден е Жетулиу Дорнелис Варгас - бразилски политик. През 1930 г. той извършва държавен преврат и става президент на Бразилия. Установява диктаторски режим (1930-1945 г.) по подобие на фашисткия в Италия. През 1945 г. основава Бразилска работническа партия. От 1950 до 1954 г. Варгас отново е президент, но проамериканските офицери го отстраняват, след което той се самоубива.

1832 г.

Роден е Хосе Мария Валдо Ечергарай-и-Ейсагире - испански драматург, математик и политик. По произход баск. Завършва Мадридския политехникум., след което известно време работи като инженер.

На 22-годишна възраст става професор в Мадридския политехникум, където преподава математика и физика. За своята научна дейност той е избран за член на Кралската испанска академия. Наред с точните науки Ечергарай-и-Ейсагире изучава философия литература и политическа икономия. През 1868 г. влиза в Кортесите (испанския двупалатен парламент) като депутат от Демократическата партия. Занимава се с политическа дейност до 1905 г. Той е един от основателите на Националната банка на Испания.

На 40-годишна възраст Ечергарай-и-Ейсагире създава първото си художествено произведение - комедията "Сметководен бележник", която се появява на мадридска сцена под псевдоним и се играе с успех. трагедията.

Популярността му достига апогей с появата на пиеси на съвременна тема (драмата "Безумие или святост", появила се няколко години след началните му опити). Ечергарай-и-Ейсагире е автор на около 80 пиеси. За най-добра от тях се смята драмата "Великият Галеото" (1881 г.), в която се проявява една от характерните черти на творчеството на Ечергарай-и-Ейсагире - хипертрофираният патос на неговите произведения. В Испания е наричан "вторият Калдерон". Ечергарай-и-Ейсагире е носител на Нобелова награда за литература за 1905 г.

На тази дата умират:

2016 г

Почина актрисата Дорис Робъртс най-известна с ролята си на майката в американския сериал "Всички обичат Реймънд".

2016 г.

Почина бас китаристът на група "Любе" Павел Усанов, който беше жестоко пребит в началото на април в покрайнините на Москва

 

2013 г.

Умира Франсоа Жакоб, френски микробиолог и генетик и нобелов лауреат за физиология през 1965 г. Роден е на 17 юни 1920 г. в Нанси, Франция.

В края на 1950-те съвместно с Жак Моно откриват информационната РНК и установяват, че ДНК съдържа три вида гени — структурни, регулаторни и операторни. Откритието им, че бактериофагите съдържат структурни и регулаторни гени, помага да се обясни механизма на лизогенията и се превръща в основа на вирусната теория на туморообразуването.

1967 г.

Умира Конрад Аденауер - германски политик. От 1946 до 1966 г. той е председател на Християндемократическия съюз. През 1901 г. той завършва право и работи като адвокат. След Първата световна война той участва в движението на рейнските сепаратисти. През 1917-1933 г. е обербургмистър на Кьолн, през 1920-1932 г. председател на Пруския държавен съвет. За периода 1949-1963 г. е федерален канцлер, а за 1951-1955 г. е министър на външните работи на ФРГ. Аденауер е един от ръководителите на католическата партия "Център". През 1954 г. правителството подписва Парижките съглашения,

съгласно, които ФРГ влиза в НАТО. През 1956 г. неговият кабинет забранява дейността на Комунистическата партия.

1925 г.

Умира Барон фон дер Колмар Голц- германски генерал-фелдмаршал. През 1866 г. той е участник в Австро-пруската, а през 1870-1871 г. и във Франко-пруската война. През 1878-1873 г. Голц служи в Генералния щаб. От 1883 г. е член, а по-късно и ръководител на германската военна мисия в Турция. Като Голдс паша провежда реорганизация на турската армия по германски образец. През Първата световна война той командва Първа и Шеста турска армии. Голц е автор на съчинението "Въоръжената нация".

1906 г.

Умира Пиер Кюри - френски физик и химик. През 1898 г. той открива радия и полония. В работата си, както и при откриването на радия, е дейно подпомаган от съпругата си - М. Склодовска-Кюри. Съвместно с брат си П. Ж.-Кюри открива пиезоелектричеството. Посочва радиоактивен метод за определяне геоложката възраст на скалите. През 1903 г. Пиер Кюри получава Нобелова награда за химия. През същата година той и съпругата му Мария Кюри получават, заедно с проф. А. Бекерел, Нобелова награда за физика. От 1904 г. той е професор по физика в Сорбоната. На следващата година е избран за член на Френската АН. Една година по-късно загива при нещастен случай. Съпругата му наследява неговото място в университета и продължава сама изследванията.

 

 

1882 г.

Умира Чарлз Роберт Дарвин - английски естественик и физиолог. Той участва в научна експедиция по южноамериканските крайбрежия с кораба "Бигъл". Там събира първите материали за прочутото си съчинение "За произхода на видовете чрез естествен подбор" (1859 г.). В книгата "Произход на човека и половия отбор" (1871 г, ) Дарвин обосновава спорната хипотеза за произхода на човека от приматите.

1824 г.

Умира Лорд Джордж Ноел Гордън Байрон - английски поет, представител на революционен романтизъм. От 1809 г. той е член на Камарата на лордовете. Завършва Кеймбриджкия университет. Заради радикалните си възгледи спечелва омразата на английското аристократично общество. Наричат го "Метежния лорд".

През 1816 г. напуска завинаги Англия, след което живее известно време в Швейцария, а след това в Италия. Там се присъединява към радикалното движение на карбонарите.

От 1823 г. живее в Гърция, за да помага на гръцкото въстаници срещу турците. Автор е на поемата "Странстванията на Чайлд Харолд" (в 4 песни) и на ориенталските поеми: "Гяур", "Абидоска невеста", "Манфред" "Корсар", "Лара", "Обсадата на Коринт". В Швейцария и в Италия създава 3 романтични драми: "Марино Фалиеро", "Двамата Фоскари" и "Сарданапал", както и двете мистерии: "Небе и земя" и "Каин". Там довършва "Дон Жуан". Байрон води шумен и бурен живот, изпъстрен с приключения. Поезията му оказва силно влияние върху европейската литература от XIX в.