close
ЗАРЕЖДАНЕ...
Всички
Други
Кино и филми
Кулинарни
Културни
Личности
Музика
Денят 12 септември в световната история
07:55 / 12.09.2022
250
©
На тази дата през 1953 г. Джон Кенеди и Жаклин Бувие сключват брак. През 1969 г. президентът на САЩ Ричард Никсън заповядва да бъдат прекратени бомбардировките над Северен Виетнам. 

2017 г.

Хилари Клинтън издава книгата "Какво се е случило", мемоар за скорошната си президентска кампания.

2017 г.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган потвърждава, че Турция е платила депозит за закупуването на руски ракетни системи S-400.

2017 г.

Халима Якоб е избрана за първата жена президент на Сингапур като единствен кандидат на предстоящите избори.

2017 г.

Националното статистическо бюро на Австралия започва проучване по пощата относно легализирането на брака между лица от един и същ пол. Очаква се преброените гласове да бъдат обявени окончателно на 15 ноември.

2016 г.

Над 400 000 протестиращи в Барселона настояват за независимост на Каталуния.

2015 г.

Правителството на Египет подава оставка поради корупционен скандал.

Министър-председателят на временното правителство в Турция Ахмет Давутоглу е преизбран за лидер на Партията на справедливостта и развитието.

2014 г.

Китай подкрепя Русия, която поема президентството на Шанхайската организация за сътрудничество. Като наблюдателки в ШОС участват Афганистан, Индия, Иран, Монголия и Пакистан. Очаква се да се включат Беларус, Турция и Шри Ланка.

2013 г.

Космическият апарат Вояджър 1 е първият, който напуска Слънчевата система.

2012 г.

В Нидерландия се провеждат извънредни парламентарни избори.

2005 г.

Израел се изтегля от ивицата Газа повече от 38 години след като завзема тясната крайбрежна област. Хиляди палестинци влизат в бившите еврейски анклави. Палестинският лидер Махмут Абас описва изтеглянето като исторически и радостен ден за неговия народ.

Израел обявява официално края на военното си присъствие на 11 септември 2005 г. преди оставащите 3 000 войници да напуснат ивицата.

Планът за едностранно изтегляне на Израел от Ивицата Газа, предложен от израелския премиер Ариел Шарон, има за цел прекратяване на израелското присъствие в Ивицата Газа и Северна Самария (северната част на Западния бряг).

2003 г.

Организацията на обединените нации вдига санкциите над Либия, след като страната се съгласява да поеме отговорността и да компенсира семействата на жертвите в Атентата над Локърби.

2001 г.

САЩ обявява война срещу терора. Президентът на САЩ описва терористичните атаки от 11 септември в Ню Йорк и Вашингтон като акт на война срещу всички свободолюбиви хора. В изявление от 10 часа и 53 минути местно време Джордж Буш обявява, че САЩ ще използва всичките си ресурси, за да отмъсти за най-големите прояви на тероризъм на американска земя.

Буш търси подкрепата на световните лидери за започването на международна кампания срещу тероризма. Подкрепата е изразена бързо от американските съюзници. Страни които не са проамерикански настроени също се изказват негативно срещу атаките от 11 септември – Либия и Палестина осъждат терористичните прояви. Основен съюзник на САЩ във войната срещу терора става Великобритания, след като Тони Блеър обявява недвусмислената подкрепа на Обединеното Кралство. Единствено Ирак приветства атентатите, като официалната позиция на страната е, че атаките са урок за всички тирани и потисници и са плод на американските престъпления.

1990 г.

В Москва е подписан Договор за окончателното решение по отношение на Германия между двете германски държави и четирите велики сили, победителки във Втората световна война, с който се прокарва пътя към повторното Обединение на Германия.

1980 г.

В Турция генерал Кенан Еврен извършва военен преврат и става държавен глава.

1979 г.

Индонезия е ударена от земетресение с магнитуд 8,1 по скалата на Рихтер.

1970 г.

Палестински терористи взривяват три отвлечени самолети в Йордания, а заложниците преместват минути преди това на тайно място в Аман.

1969 г.

Президентът на САЩ Ричард Никсън заповядва да бъдат прекратени бомбардировките над Северен Виетнам.

1968 г.

Албания обявява, че напуска Варшавския договор.

1959 г.

СССР изстрелва втората си ракета към Луната. Луна 2 е вторият космически апарат от съветската програма “Луна", който е изстрелян в космоса. След изстрелването си на 12 септември 1959 г. и достигането на крайна скорост Луна 2 се отделя окончателно от ракетата, а на 13 септември съдът изпуска ярък оранжев облак от натриев газ, който освен че улеснява проследяването на апарата от Земята, също е и експеримент за поведението на газовете в космоса.

След 33,5-часов полет Луна 2 се разбива на повърхността на Луната. Мисията доказва, че земният спътник няма значително магнитно поле нито радиационно поле.

1953 г.

Джон Кенеди и Жаклин Бувие сключват брак.

Джон Фицджералд Кенеди е американски политик. От 1961 г. до 1963 г. е президент на САЩ. Той завършва икономика в Харвардския университет. През 1941-1945 г. служи във военноморския флот на САЩ в Тихия океан. По-късно през 1945 г. се занимава с журналистика. В годините между 1947 г. и 1953 г. е член на Палатата на представителите в Конгреса на САЩ от щата Масачузетс (от листата на Демократическата партия). От 1953 г. до 1961 г. е сенатор. На изборите за президент през 1960 г. той побеждава кандидата на Републиканската партия Р. Никсън. На 20 януари 1961 г. встъпва в длъжност “Президент на САЩ". Вътрешната му програма е свързана с ускоряване на темповете на икономически растеж, ограничаване на расовата дискриминация и пр. Във външната политика администрацията му сменя доктрината за “масираното възмездие" с доктрината за “гъвкавото реагиране". Призовава за укрепване на военните блокове и за нарастване на военната мощ на САЩ, намесва се в решаването на спорни международни проблеми по пътя на преговорите, обявява се за по-реалистичен подход в отношенията със СССР. През 1963 г. кабинетът на Кенеди подписва Московския договор за забрана на изпитанията с ядрено оръжие в трите сфери. Политическият курс на Кенеди предизвиква нападки от страна на крайно реакционните кръгове на САЩ. Убит е на 22 ноември 1963 г. в Далас, щат Тексас и погребан е в Арлингтънското национално гробище.

Никита Хрушчов става първи секретар на КПСС.

1943 г.

Провежда се Операция Дъб, в която намиращият се под стража италиански диктатор Бенито Мусолини е освободен от немски парашутисти-десантчици, командвани от Ото Скорцени.

1940 г.

Четири момчета откриват рисунки на 17 000 години и предмети, направени от праисторически хора в пещерата Ласко, Франция. В пещерата са открити около 600 рисунки и почти 1500 гравюри. Те датират от Палеолита и изобразяват животни, които живеят в региона – коне, бизони, мамути, диви кози, елени и диви котки, както и множество абстрактни символи и точки, чието значение е неизвестно.

1683 г.

Води се битката при Виена, където австро-германската армия, подпомогната от 30-хилядна войска командвана от Ян III Собиески, разгромява огромната турска армия на великия везир Кара Мустафа паша. Битката се оказва решителна за спиране на турското нашествие в Европа.

Турската войска обсажда Виена, като прекъсва достъпа до храна на жителите на града и гарнизона там. На 12 септември четири конни отряда – един немско-австрийски и три, съставени от полската тежка кавалерия (хусари), предвождани от полския крал Ян ІІІ Собиески щурмуват лагера на османците. Скоро в битката се включват и сили от гарнизона на града. Битката е спечелена за по-малко от 3 часа, а османските войски се оттеглят на югоизток. Жертвите от турска страна са около 15 000 души, а от християнските съюзници – около 4000. След тази битка е сложен край на османските аспирации към централноевропейските територии.

На тази дата умират:

2009 г.

Умира Норман Ърнест Борлауг, американски агроном, хуманист и лауреат на Нобелова награда за мир.

Роден е на 25 март 1914 г. в Креско, САЩ. Удостоен за неговите усилия и постижения в сферата на селското стопанство с Нобелова награда за мир за 1970 г. Наричан бащата на зелената революция.

1981 г.

Умира Еудженио Монтале – италиански поет, прозаик, редактор, преводач и критик. Роден е на 12 октомври 1896 г. в Генуа, Италия. Монтале започва да се занимава с литература след Първата световна война, като участва в създаването на списание, пише за други списания и работи като директор на библиотека във Флоренция. Първата му стихосбирка “Кости от Сепия" (1925 г.) е повлияна от следвоенния период. Монтале се идентифицира с Херметизма през 30-те и 40-те години на миналия век. Стихосбирка от късния му период е “Буря и други поеми" (1956 г.), а негови разкази са събрани в “Пеперудата на Динард" (1956 г.). Монтале печели Нобелова награда за литература през 1975 г.

1941 г.

Умира Ханс Шпеман – немски ембриолог и носител на Нобеловата награда за психология или медицина през 1935 г. Занимава се с експерименталната ембриология, разработва микрохирургичната техника. За откритието на т. нар. “организиращ ефект" в ембрионалното развитие получава Нобеловата награда през 1935 г.

1764 г.

Умира Жан Филип Рамо – френски композитор и теоретик на музиката. Жан Рамо е роден на 25 септември 1683 г. в Дижон. Той е органист в катедралата в Клермон и Нотр Дам дьо Дижон. В началото на кариерата си Рамо пише два труда относно хармонията, в които представя теорията за акордната инверсия. Той променя музикалната теория с твърдението си, че хармонията произтича от обертоновете, присъстващи във вибрираща струна или тръба. Първата му опера е “Иполит и Арис"(1733 г.) и е последвана от повече от 30 сценични творби, включително драматичния балет “Les Indes galantes" (1735 г.). Най-известната му опера “Кастор и Полукс" (1737 г.). Музиката му е пример за стила рококо от средата на ХVІІІ век.

1612 г.

Умира Василий IV Шуйски (Василий Иванович Шуйски) – руски цар от 19 май 1606 г. до 17 юли 1610 г. Произхожда от болярски род, от стария клон на суздалските князе, потомци на Рюрикови. Участва в управлението още при Иван Грозни. Член е на Болярската дума. Взема дейно участие в дворцовите интриги по времето на Борис Годунов и Фьодор II. По време на неговото управление в Путивл започва селското въстание на Иван Болотников (лятото на 1606 г.), което е потушено с много усилия. През май 1607 г. се появява претендент за престола - самозванецът Лъжедмитрий II, който успява да събере голяма армия. Василий IV действа недалновидно - за да ликвидира опасността, предлага на Швеция Псков и Новгород, да му окажат необходимата помощ срещу Лъжедмитрий. Шведите по това време воюват с Полша и полският крал Сигизмунд III нахлува на територията на Русия. След десетмесечна обсада поляците превземат Смоленск и настъпват към Москва. За да спасят столицата, болярите свалят Василий IV от престола. Царят е подстриган за монах и предаден като пленник на Сигизмунд III. Тленните му останки са върнати в Русия през 1635 г.

На тази дата са родени:

1944 г.

Роден е Бари Уайт – американски певец, продуцент, композитор, аранжор, автор на текстове. Създател е на вокалното трио “Love Unlimitted", което съпровожда неговите записи и концерти, но има и самостоятелни изяви. Бари Уайт е един от първите продуценти, които въвеждат диско-модата. Албуми: “I’ve Got So Much to Give", “Stone Gon" (1973 г.), “Can’t Get Enough" (1974 г.), “Just Another Way to Say I Love You", “Barry White’s Greatest Hits" (1975 г.), “Let the Music Play", “Is This Watcha Wont?" (1976 г.), “Barry White Sings for Someone You Love" (1977 г.), “The Man" (1978 г.), “The Message is Love" (1979 г.) и др.

1921 г.

Роден е Станислав Лем – полски писател. Автор е на много произведения в жанра на научно-философската фантастика, между които по-известни са романите "Астронавти" (1951 г.), "Магелановият облак" (1955 г.), "Едем" (1959 г.), "Соларис" (1961 г.), "Маска" (1976 г.) и др.

1897 г.

Родена е Ирен Жолио-Кюри – френска физичка, дъщеря на Пиер Кюри и М. Склодовска-Кюри и съпруга на Фр. Жолио-Кюри.

През 1920 г. Ирен Жолио-Кюри завършва Парижкия университет и работи в лабораторията на Склодовска-Кюри. През 1925 г. защитава докторска дисертация. След смъртта на М. Склодовска-Кюри (1934 г.) заема нейната катедра в Парижкия университет. През 1936 г. работи като помощник-секретар по научноизследователската дейност към френското правителство. Участва във френското съпротивително движение през 1940-1944 година. Заедно със съпруга си Фр. Жолио-Кюри открива изкуствената радиоактивност, участва в провеждането на опитите за откриване и изследване на процесите на анихилация и създаване на парите и др. През 1939 г. заедно с П. Савич установява, че единият от продуктите, получен в резултат на облъчването на уран с неутрони, е лантан - химичен елемент с пореден № 57, а не трансуранов елемент, както се предполага дотогава. Това откритие изиграва голяма роля за откриване на верижната ядрена реакция. От 1946 г. Ирен Жолио-Кюри работи в Комисариата по атомна енергия, а от 1950 г. активно участва в Движението за защита на мира заедно с Фр. Жолио-Кюри (заради което е отстранена от състава на Комисариата при френското правителство). Носител е на нобелова награда за химия за 1935 г. (съвместно с Фр. Жолио-Кюри). Ирен Кюри умира през 1956 г.

1818 г.

Роден е Ричард Гатлинг – американски изобретател, известен със създаването на първата картечница. Изобретява винтовото витло за параходи, което е открито междувременно и независимо от Джон Ериксън. Гатлинг работи като чиновник, учител и управител на магазин. Докато управлява собствения си магазин, изобретява “пшеничен свредел" – устройство за сеитба, което той започва да произвежда за продажба. Гатлинг основава компания за производство на картечници в Индианополис, щата Индиана, през 1862 г. Компанията се слива с “Колт" през 1897 г. Междувременно той доразвива изобретението си и докато експериментира за подобряването му, Гатлинг изобретява електрически картечници с различен размер - модерни техни варианти се монтират на самолети в началото на ХХ век, а също са ползвани и от някои земни военни части. В късните години от живота си Гатлинг патентова изобретения-подобрения, свързани с тоалетни, велосипеди, парно чистене на вълна, пневматично задвижване и други. Д-р Ричард Джордън Гатлинг умира на 26 февруари 1903 г.

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници:

Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика" (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse";

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.;

Българска военна история - БАН, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.;

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

National Geographic Arhive;

Исторически бюлетин – на “The New York Times";

Исторически бюлетин – на “The History Channel";

Исторически бюлетин – на “World of Quotes";

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни";

Зареждане! Моля, изчакайте ...

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Газова криза
Саботаж на Северен поток?
Грипна епидемия 2018
Природни стихии
Парламентарни избори 2022 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Анкета
Ако изборите бяха днес, коя формация бихте подкрепили?
ГЕРБ
ПП
БСП
ДБ
Възраждане
ДПС
Български възход
Друга
Не съм решил/а
Няма да гласувам

Част от
НОВИНИ
ЗА НАС

За контакти:

тел.: 0882 801 801

focus@focus-news.net

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0885 39 39 42

office@mg24.bg
©2000 - 2022 Медия груп 24 ООД. focus-news.net - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от focus-news.net, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в focus-news.net е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.