През 1034 г. е убит византийският император Роман ІІІ Аргир. През 1796 г. Наполеон започва Похода в Италия (1796-1797 г.), повеждайки четиридесет хилядна армия. В тази кампания Наполеон се проявява не само като талантлив генерал, но и като добър дипломат. През 1814 г. Луи XVIII става крал на Франция след абдикацията на Наполеон Бонапарт. По време на Великата френска революция той е един от ръководителите на контрареволюционната емиграция. През 1857 г. руският цар Александър ІІ утвърждава държавния герб на Русия – двуглав орел. През 1899 г. Испания предава Пуерто Рико на САЩ. 

През 1918 г. в първата крупна операция на Черезвичайная комисия в Москва са арестувани 520 анархисти. Една година по-късно е създадена Международната организация на труда. През 1946 г. тя се превръща в структурно звено на ООН. 

През 1943 г. в среща между двамата лидери Мусолини безуспешно се опитва да убеди Хитлер да сключи мир със СССР. През 1968 г. в близост до Хаваите потъва бойна подводница на СССР. Загиват осемдесет души.

2018 г.  

Военен транспортен самолет Ил-76 катастрофира малко след излитане от авиобаза "Буфарик" в Алжир. При тежкия инцидент загиват 257 души. 

2018 г.  

Съветникът на Южна Корея по националната сигурност посещава Вашингтон и се среща с американския си колега Джон Болтън. 

2018 г.  

Американският президент Доналд Тръмп подписва законопроекта SESTA-FOSTA, който забранява секс търговията в интернет. 

2018 г.  

Милиони Азербайджанци гласуват на президентските избори. Президентът Илхам Алиев получава 86% от гласовете и се преизбира за нов седемгодишен мандат. 

2017 г. 

Северна Корея обявява готовността си да обяви война на Съединените щати след като САЩ изпращат военни кораби край Северна Корея в отговор на поредното изстрелване на балистична ракета. 

2016 г. 

Премиерът на Киргизстан подаде оставка след обвинения в корупция след строителството на пътища. 

2015 г. 

Президентът на САЩ Барак Обама и президентът на Куба Раул Кастро се срещат на Срещата на върха на Америките в Панама. Това е първата среща на лидери на двете страни от Кубинската революция насам. 

2015 г. 

Мисията на ООН за оказване на помощ в Афганистан UNAMA осъжда убийството на най-малко 18 цивилни граждани в три отделни инцидента. 

2015 г. 

Бунтовническа милиция и министерството на отбраната на Централноафриканска република, подписват мирно споразумение, което слага край на гражданската война в страната.  

2014 г. 

Коло Роджер става новият министър-председател на Мадагаскар. 

2013 г. 

Световният икономически форум признава Финландия като най-развита страна в областта на информационните технологии. 

2012 г. 

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун на конференция на Корейската работническа партия е назначен за председател на Централният военен комитет на партията и за Първи секретар на партията. 

2007 г. 

Взривени са бомби пред дома на премиера и пред полицейско управление в град Алжир, загиват 23-ма, ранените са над 160. 

2002 г. 

При военен преврат, членове на венецуелската армия задържат президента Уго Чавес и настояват за неговата оставка. 

2001 г. 

Учени откриват вирус, причиняващ шизофрения. 

2000 г. 

Капиталът на високотехнологичната компания от САЩ Cisco достига 503,4 млрд. щатски долара – световен рекорд за размера на капитал на високотехнологична компания. 

1999 г. 

Новозеландецът Майк Морел поставя световен рекорд по изнасяне на лекция – продължителността на четенето й пред аудитория е 25 часа без прекъсване. 

1999 г. 

Слободан Милошевич предава на Борис Елцин писмо с молба за присъединяване на Югославия към Съюза между Русия и Беларус. 

1992 г. 

Горно-Бадахшанската автономна област в Таджикистан се самопровъзгласява за автономна република. 

1992 г. 

В Тихия океан е уловена най-голямата до този момент в света баракуда – 38,5 кг. 

1991 г. 

Съветът за сигурност на ООН обявява прекратяването на военните действия срещу Ирак, предприети след превземането на Кувейт от армията на Саддам Хюсейн. 

1990 г. 

СССР официално поема отговорността си за разстрела по време на ІІ световна война в Катинската гора (близо до Смоленск) по нареждане на Сталин на четиринадесет хиляди пленени офицери от полската армия. 

1984 г. 

Генералният секретар на Комунистическата партия на Съветския Съюз (КПСС) Константин Черненко е избран за председател на Президиума на Върховния съвет на СССР. 

Константин Устинович Черненко е руски партиен и държавен деец, комунист. Роден е на 24 септември 1911 г. в с. Болшая Тес, Красноярски край. Завършва Висшето училище за партийни организатори към ЦК на КПСС през 1945 г. и Кишиневския педагогически институт през 1953 г. Завежда Агитационния отдел към ЦК на Комунистическата партия на Молдавия (от 1948 г.); Отдела за агитация и пропаганда към ЦК на КПСС (1956-1960 г.). През 1960-1965 г. е началник на Секретариата на Президиума на ВС на СССР. От 1976 г.е секретар на ЦК на КПСС. Депутат е във Върховния съвет на СССР на VII и IХ конгрес. След смъртта на Леонид Брежнев и краткотрайното управление на Юри Андропов, Черненко заема неговото място. Ръководител е на партията и на държавата за кратко. Умира на 10 март 1985 г. След смъртта му на власт идва радикалният реформатор Михаил Горбачов. 

1973 г. 

След изучаване на останки от човешки скелет, намерени в Берлин, Мартин Борман – личният секретар на Хитлер, официално е обявен за мъртъв. 

1970 г. 

Михаил Горбачов е избран за първи секретар на Ставрополския окръжен комитет на СССР. 

1968 г. 

В близост до Хаваите потъва бойна подводница на СССР. Загиват осемдесет души. 

1965 г. 

В рамките на 10 часа в САЩ възникват десет вятъра торнадо. 

1961 г. 

В Израел започва съдебен процес срещу нацисткия военнопрестъпник Адолф Айхман. 

1945 г. 

Японски самолет “Камикадзе" нанася сериозни поражения на бойния кораб от САЩ “Мисури". 

1945 г. 

В хода на Втората световна война армията на САЩ превзема завод за производство на бойни балистични и крилати ракети “Фау" и незабавно пренася цялото оборудване с цел то да не попадне в съветски ръце. 

1945 г. 

Армията на САЩ освобождава Бухенвалд. 

Бухенвалд е немски концлагер, създаден от нацистите в околностите на гр. Ваймар през 1937 г. Първоначално името на лагера е Етерсберг. През концлагера са преминали около 240 000 концлагеристи. Отначало в него са затваряни немски комунисти, социалдемократи и представители на други антифашистки сили. По време на войната в него са умъртвени около 56 000 души. Освободен от войските на Червената армия. През 1958 г. в Бухенвалд е открит величествен мемориален комплекс в чест на загиналите концлагера хора. Този ден се чества като Международен ден на пострадалите от фашизма и войната. Денят е избран и обявен от международната федерация на борците от Съпротивата и пострадалите от фашизма. 

1944 г. 

Английската авиация разрушава щаба на Гестапо в Хага. 

1943 г. 

В среща между двамата лидери Мусолини безуспешно се опитва да убеди Хитлер да сключи мир със СССР. 

1943 г. 

Гьоринг обявява задължението на всеки германец да участва във всички мероприятия по гражданска отбрана. 

1942 г. 

Единадесет колежа в САЩ отказват да приемат студенти от Япония. Причина за това е участието на Япония във ІІ световна война. 

1935 г. 

Започва конференцията на Антантата в Стреза (Италия). Решено е ограничителните военни клаузи по мирните договори да се отменят при общо съгласие на пряко заинтересованите съседни държави поради едностранното отхвърляне на военните ограничения по Версайския договор от Германия на 16 март. 

1927 г. 

Приета е конституцията на Беларус. 

1921 г. 

Създадена е Туркестанската автономна съветска социалистическа република. 

1919 г. 

Създадена е Международната организация на труда. През 1946 г. тя се превръща в структурно звено на ООН. 

1918 г. 

В първата крупна операция на ЧК (Черезвичайная комисия) в Москва са арестувани 520 анархисти. 

1914 г. 

Състои се премиерата на пиесата на Бърнард Шоу “Пигмалион". 

Бърнард Шоу е английски драматург, музикален и театрален критик, ирландец по произход. Ранните си години прекарва в Дъблин, където завършва училище през 1871 г. През 1876 г. заминава за Лондон. Литературната си дейност започва с писане на романи - “Неразумният брак", “Любовта на артиста", “Професията на Кешъл Байрон". Утвърждава се като един от най-големите английски и световни драматурзи. Отхвърля схващането за драмата само като форма за забавление, създава остри социалнокритични пиеси - “Професията на мисис Уорън", “Ученикът на дявола", “Пигмалион", “Майор Барбара". Драми - “Дом на разбитите сърца", “Света Йоана" и др. През 1925 г. получава Нобелова награда за литература. 

1899 г. 

Испания предава Пуерто Рико на САЩ. 

1894 г. 

Англия обявява Уганда за свой протекторат. 

1857 г. 

Руският цар Александър ІІ утвърждава държавния герб на Русия герб – двуглав орел. 

1856 г. 

На среща в Москва с представители на дворянството руският император Александър ІІ за първи път се изказва за отмяна на крепостничеството. 

1847 г. 

Открито е заседанието на първия пруски парламент, наричан Ландтаг. 

Ландтаг (нем. Landtag, от Land - земя, страна, и Tag - събрание) е местно народно събрание на някои немски държави в Германия и Австрия до I световна война. 

1814 г. 

Луи XVIII става крал на Франция след абдикацията на Наполеон Бонапарт. По време на Великата френска революция той е един от ръководителите на контрареволюционната емиграция. 

1805 г. 

В Санкт Петербург Русия и Великобритания подписват конвенция за създаването на общоевропейска коалиция срещу Наполеон, към която по-късно се присъединява и Австрия. 

1801 г. 

Руският цар Александър І създава Държавен съвет. 

1796 г. 

Наполеон започва Похода в Италия (1796-1797 г.), повеждайки четиридесет хилядна армия. В тази кампания Наполеон се проявява не само като талантлив генерал, но и като добър дипломат. 

1768 г. 

В пожар е унищожена една трета от канадския град Монреал. 

1713 г. 

Завършва войната за испанското наследство с подписването на договора в Утрехт между Великобритания, Холандия, Австрия, Русия и Свещената Римска империя, от една страна, и френския крал Луи XIV, от друга. 

Утрехтският мир са дипломатически актове, подписани в холандския град Утрех през 1713 г., които заедно с Ращадския и Баденския договор (1714 г.) слагат край на разорителната война за наследството на испанския престол. Испания остава за Филип II, Холандия е под австрийска власт, Франция запазва територията си. Най-големи предимства получава Великобритания - към териториите й се присъединяват Гибралтар и Минорка в Средиземно море, Нова земя в Атлантическия океан и др. 

1597 г. 

Във Варшава е екзекутиран водачът на украинските въстаници Северин Наливайко. 

1554 г. 

В Лондон е екзекутиран лидерът на въстанието срещу английската кралица Мария I Томас Уайт. 

1512 г. 

В битката при град Равена, намиращ се на Апенините, френската армия побеждава армията на Свещената римска империя. 

1034 г. 

Убит е византийският император Роман ІІІ Аргир. 

Роман ІІІ Аргир е византийски император от 1028 г. до 1034 г. Годината на раждането му не е известна. Наследява престола от Константин VIII, който в предсмъртния си час му предлага да избере или да му избоде очите, или да се ожени за дъщеря му Зоя (която е на 48 г.). Роман избира второто и печели любовта на народа с великодушието си. Победен от арабите в Сирия, жена му заповядва да го удушат и се омъжва за Михаил Пафлагонец, който става император. 

На тази дата са родени:



1357 г.  

Жуау I, крал на Португалия († 1433 г.) 

1930 г.  

Антон Шандор Ла Вей, американски основател на Църквата на Сатаната 

1953 г.  

Ги Верхофстад, министър-председател на Белгия 

1971 г.  

Оливер Ридел, германски музикант (Rammstein) 

1968 г.  

Сергей Лукяненко, руски писател 

1979 г.  

Хейли Коуп, американска плувкиня 

На тази да умират:

678 г. 

Доний, римски папа 

1958 г. 

Йозеф Фолтман, германски офицер 

1977 г.  

Жак Превер, френски сценарист 

1985 г. 

Умира комунистическият вожд на Албания Енвер Ходжа. 

1987 г.  

Ърскин Колдуел, американски писател 

1997 г.  

Роже Бернар, френски лингвист 

2005 г.  

Джон Реймънд Броснан, австралийски писател 

2008 г. 

Клод Аб, френски футболист 

2012 г. 

Ахмед Бен Бела, алжирски политик 

За изготвянето на историческата справка на “Фокус" са използвани следните източници:

Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.; 

Енциклопедия “Британика" (2004 г.); 

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.); 

Фамилна енциклопедия “Larousse"; 

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.; 

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.; 

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.; 

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.; 

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.; 

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.; 

Българска военна история - БАН, 1989 г.; 

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.; 

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.; 

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.; 

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.; 

Исторически бюлетин - на “The New York Times"; 

Исторически бюлетин - на “The History Channel"; 

Исторически бюлетин - на “World of Quotes"; 

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни" и други.;