Имаме едно постоянно проникване на изкуства в изкуствата. Това каза Дамян Дамянов, художник и илюстратор, в предаването "Сториборд“ с Благой Иванов на Радио "Фокус“.  

"Седмото изкуство стъпва на изкуствата, които го предшестват. Много от режисьорите се вдъхновяват и правят заемки, а друг път подсъзнателно вкарват различни образи и контекст от цялото изобразително изкуство, което са видели. Това започва още с началото на киното. Често давам пример с един известен кадър в "Метрополис“ на Фриц Ланг, който много напомня на Вавилонската кула, нарисувана от Питер Брьогел“, каза той. 

Художникът коментира творчеството на Едуард Хопър, който бива определян за вдъхновение на голяма част от режисьорите, тъй като почти всяка една негова картина е като нова сцена във филм.  

"В тези привидно много опростени картини, често пъти минималистични и застинали във времето, ние се питаме "Какви са тези хора“, "Какво правят в тази закусвалня“, "Коя е тази дама“, "Защо светлината я огрява по този начин“. Това са хора, които се взират в празното пространство. Те са като едни мънички острови в огромния град, сякаш около тях е останало последното неоново сияние, което да ги осветява и да разказва техните истории“, обясни творецът. 

Дамянов сподели, че преди време е гледал филм на полския художник Лех Майевски, който се е опитал да пресъздаде картината на Брьогел "Пътят към Голгота“. Във филма биват раздвижени стотиците фигури, изобразени в картината. Те символизират хората, с техния живот, с тяхното битие, с техните истории. Никой не обръща внимание на пътя на човека, понесъл кръст към една височина.  

Илюстраторът разказа и за творчеството на режисьора Стенли Кубрик. Един от неговите шедьоври е вдъхновен от картината “Алеята на затворниците“ на Винсент ван Гог.   

"Малко хора знаят, че оригиналът не е на Винсент ван Гог. Тази много прочута живописна картина е рисувана по графика на Густав Доре“, обясни той.  

"Най-впечатляващият филм по творбите на Винсент е Love Vincent. Той не е биографичен, а е създаден въз основа на неговите произведения. Това е много любопитен експеримент, при който 125 художници рисуват картини в стила на Винсент, за да разкажат за неговия живот“, разказа художникът.  

Той каза още, че във времето са създадени много филми по картините на емблематични художници.  

"Откакто има кино, кадърът първо се рисува като композиция, като светлина, като движение на камерата. В киното имаме движение, но имаме филми като тези на Тарковски. В неговите филми има много съзерцание и статични кадри. Нещо, което е много близо до нашите възприятия, когато гледаме една фотография или една живописна картина“, каза още той.  

Дамянов даде пример и с творчеството на режисьора Андрей Кончаловски, който преди няколко години направи филм за ренесансовия творец Микеланджело. В него той показва скулпторът като един дребнав и алчен човек, което метафорично контрастира на таланта му.