Ако извънземен живот съществува в нашата слънчева система, учените вярват, че е най-вероятно да го открият на Марс или ледените луни на Сатурн или Юпитер, пише Daily Mail.

Ето защо има толкова много вълнение за нов космически кораб, който тази седмица ще напусне Земята и ще направи трудно осемгодишно пътуване към най-голямата планета в нашата слънчева система.

След като пристигне, спътникът Juice – една от най-смелите космически мисии, които Европа някога е опитвала – ще направи поредица от прелитания на Юпитер и трите му големи океански луни Калисто, Ганимед и Европа.

Докато се издига по-близо до тези светове от всякога, шесттонният космически кораб ще използва усъвършенстван набор от инструменти, за да изследва газовия гигант и да проучи дали някой от сателитите, които го заобикалят, е обитаем.

Juice ще излети от европейското космодрум във Френска Гвиана в 13:15 ч. BST в четвъртък (13 април) — с помощта на ракета Ariane 5, подобна на тази, която изведе космическия телескоп James Webb в орбита през декември 2021 г.

След това ще направи пътуване от 4,1 милиарда мили (6,6 милиарда км) до системата на Юпитер за период от осем години и половина, пристигайки при Юпитер през юли 2031 г.

Членовете на обществеността могат да гледат изстрелването чрез ESA Web TV или YouTube канала на космическата агенция от 12:45 BST.

Сателитът, който означава JUpiter ICy moons Explorer, ще извърши 35 прелитания на трите луни на газовия гигант, преди да влезе в постоянна орбита около Ганимед в края на 2034 г.

Той ще оцелее с малко енергия като половин сешоар и разполага с "ядрен бункер“, за да защити електрониката си от радиация.

Сред 10-те инструмента, които Juice притежава, е един, който британските учени ръководиха в разработването, докато Космическата агенция на Обединеното кралство също инжектира £9 милиона финансиране в изграждането на космическия кораб от £1,4 милиарда.

Д-р Каролайн Харпър, ръководител на космическите науки в Британската космическа агенция, каза: "Juice ще ни отведе до част от слънчевата система, за която знаем сравнително малко, за да изследваме Юпитер, нашата най-голяма планета, и да проучим дали някои от нейните ледените луни са дом на условия, които биха могли да поддържат живот.

Европа може да е най-вероятната от луните на Юпитер да приюти извънземен живот, но Juice ще може да я види само за кратко.

Това е така, защото средата около Луната е толкова сурова, че НАСА казва, че би убила космически кораб в най-добрия случай след няколко месеца.

Всъщност самото достигане до Юпитер е трудно само по себе си. Колкото повече се приближавате до газовия гигант и колкото по-дълго искате да останете в близост до него, толкова по-трудно става.

Юпитер е пет пъти по-далеч от слънцето от Земята, което означава, че получава само 4 процента от слънчевата светлина, която получава нашата планета.

Смята се, че най-голямата луна на Юпитер има солен океан под ледената си черупка и една от ключовите цели на Juice е да изследва това водно тяло, за да определи дали този свят може да е обитаем.

Космическият кораб е създаден да издържа на тежка радиация и екстремни условия, вариращи от 250C около Венера до минус 230C близо до Юпитер.

Чувствителната електроника е защитена в чифт облицовани с олово трезори в тялото на сондата, която разполага с 10 инструмента, които помагат за събирането на данни.

Експерти от Imperial College London ръководиха разработването на магнитометър, известен като J-MAG, който ще измерва характеристиките на магнитните полета на Юпитер и Ганимед.

Той също така ще играе ключова роля в откриването на движещи се соли в океаните под Европа, Калисто и Ганимед.

Учените се надяват, че данните от последния ще им позволят да установят дълбочината и съдържанието на сол в океана на Ганимед, за да видят дали в него има условия за живот.