От януари 2019 г. до октомври 2022 г. в британски болници са докладвани над 2000 изнасилвания и около 4500 случая на сексуален тормоз, пише Daily Mail. Читателите са шокирани. "Нашата медицина не работи. Болниците ни са национален позор!" пише един от тях.

Десетки изнасилвания и сексуални посегателства се извършват в британски болници всяка седмица, според доклад, публикуван днес.

Официалните данни разкриват беззаконие в ужасяващ мащаб: само за три години са регистрирани 6500 нападения – включително групови изнасилвания и случаи на малтретиране на деца.

Данните бяха публикувани от Женската застъпническа мрежа, чиято основателка Хедър Бининг каза, че това е "само върхът на айсберга".

"Болниците трябва да накарат всички - пациенти, персонал и посетители - да се чувстват напълно сигурни, но изнасилванията и насилствените атаки се случват всяка седмица", добави тя. "Цифрите показват, че безопасността е извън въпроса. престъпници. Това е просто ужасно."

Тя каза, че мащабът на проблема напомня на скандала с Джими Савил и тормоза на пациенти в Стоук Мандевил.

Цифрите са получени от полицейските сили на Англия и Уелс съгласно Закона за свобода на информацията.

От януари 2019 г. до октомври 2022 г. са докладвани минимум 2088 изнасилвания и 4451 сексуални тормоза, което е общо 33 случая на седмица.Не се уточнява дали престъпленията са извършени в държавни болници или частни клиники. Но изненадващо, всеки седем случая се случва директно в болничното отделение.

В същото време само 4,1% от престъпленията завършват с повдигане на обвинения или призовки.

Бининг каза, че "най-лошото“ е, че болниците и полицията не са в състояние да защитят най-уязвимите.

Тя каза: "Полицията няма време да регистрира престъпления и да ги разследва - въпреки че това са места с видеонаблюдение и ограничен достъп. Защо има толкова малко присъди?"

Нейната група за застъпничество призова Националната здравна служба, Комисията по качеството на здравните грижи и полицията да разпознаят тази "скрита област на сексуално насилие“.