Дебатите за изкуствения интелект създават много вакуум и е добре да дискутираме случващото се в различните сфери на човешкия живот, за да сме полезни. Темата е важна и сякаш малко натежава, но всъщност сега се коват бъдещите решения, сега ще възпитаме съзнанието си и ще се адаптираме – или не – към тази нова реалност. Това каза футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова. 

Тя подчерта важната роля, която трябва да има Европейският съюз, в балансиране на очертаващите се крайности при използването на изкуствения интелект. 

Доц. Тодорова посочи още един пример за това как изкуственият интелект може да бъде внедрен в медицината и да бъде в помощ на специалистите. "Съвременната медицина не е проактивна, а реактивна. Тясната специализация понякога пречи, защото създава тази миопия да се фиксираме върху определени симптоми и да изгубим цялата картина. Благодарение на статистиката, големите числа и случаи, които изкуственият интелект обработва, можем да видим зависимости, които досега за нас са били стандартни, хаотични и неочаквани, и това да спомогне за ранното диагностициране на значими заболявания“, обясни тя. 

Пример за това е случаят с една многодетна майка и болния й син, които минават през 17 различни лекари в опит да установят причината за заболяването на момчето, характеризиращо се с болка в зъбите, недоразвито небце, проблеми с дишането, нарушения в нормалното физическо развитие, асиметрия, силно главоболие.  

"Всеки специалист действа в своето си поле, много парцелирано, много изолирано от цялата симптоматика и холистичния подход, и затова губят три ценни години от живота на това дете. Майката е толкова афектирана, че взима всички епикризи, ЯМР-а, зарежда ги в промпта и за една нощ ChatGPT казва, че вероятно детето има Tethered cord синдром – гръбначният мозък е в свободно състояние в гръбначния стълб, и всъщност това създава тези проблеми“, обясни доц. Тодорова.  

Благодарение на ChatGPT детето има поставена диагноза и може да се лекува адекватно.