По традиция българското кино е силно представено в програмата на международния филмов фестивал София Филм Фест от самото начало. 28-ото издание няма да е изключение и фестивалът представя 43 български пълнометражни игрални и документални филма, международни копродукции с българско участие и късометражни филми.

9 филма, създадени между март 2023 и март 2024, участват в програмата Ново българско игрално кино. "Клопка“ на Надежда Косева (европейска премиера) и "Защото обичам лошото време“ на Яна Лекарска (световна премиера) са в Международния конкурс, "Уроците на Блага“ на Стефан Командарев – в Балканския конкурс, а "Диада“ на Яна Титова – в Конкурса Тийн. След участието си на "Златна роза“, софийска премиера ще има филма на Петър Русев "Апостол – един нежен рицар в Бруталия“.

12 пълнометражни документални филма са в програмата "Български документални премиери“. Всички филми са премиерни за София. "Последният гларус“ на Тонислав Христов и "Балканска черна кутия“ на Цветан Драгнев са и в Международния документален конкурс, а "Пулсиращи тепета“ на Тодор Башиянов и Тодор Карагяуров за емблематичния музикален радиоводещ Тома Спространов и "Монолит бенд“ на Димитър Илчев за обичаната българска рок-група ще имат световни премиери.

Тази година е рекордна за участие на международни копродукции с българско участие. "Предупреждението“ на Ади Войку (Румъния-България) и "Хория“ на Анна-Мария Команеску (Румъния-България-Сърбия) са в Международния конкурс, "Живот“ на Зеки Демиркубуз (Турция-България), "Работническата класа отива в Ада“ на Младен Джорджевич (Сърбия-Гърция-България-Черна гора) и "Съзряване“ на Кристина Йоакемиди (Гърция-България) са в Балканския конкурс, където "Аркадия“ на Йоргос Зоис (Гърция-България) е извън конкурса. В рубриката "Калейдоскоп“ е копродукцията на Грузия и България "Гражданинът светец“ на Тинатин Кайришвили, в която се откроява експресивното черно-бяло изображение на оператора Крум Родригес.

Общо 14 български късометражни филма ще бъдат представени на фестивала. 12 от тях (9 световни премиери) ще са в Конкурса за български късометражен филм, а общо 12 ще имат премиера за софийската публика.

В чест на носителите на Наградата на София на Столичната община, юбилярите Цветана Манева и Георги Тодоров-Жози, ще покажем непреходната българска класика "Мера според мера“ на Георги Дюлгеров.

Ще си спомним и за отишлите си без време знакови режисьори на киното на прехода Иван Черкелов ("Парчета любов“) и Людмил Тодоров ("Миграцията на паламуда“).