Три български музея участват в първото мащабно сътрудничество между Америка и Югоизточна Европа, съобщиха от Националния исторически музей.

Първата спирка на пътуващата изложба, част от проекта "Първите владетели на Европа“ по инициатива на Фийлд музея в Чикаго, е Институтът за изследване на древния свят в Ню Йорк, САЩ, където тя бе открита на 21 септември под надслов "Ритуал и памет: Древните Балкани и отвъд тях“.

Изложбата представя културни ценности от единадесет държави от Стария континент и ще бъде отворена за посетители до 19 февруари 2023 г. преди да отпътува за Чикаго. Проектът "Първите владетели на Европа“ е първото по рода си мащабно сътрудничество между Северна Америка и Югоизточна Европа, а в него централно място заемат три български музея.

В изложбата в Ню Йорк с част от своите най-ценни експонати се включват Националният исторически музей в София и Регионалният исторически музей в Русе, които ще запознаят американската публика с някои от най-енигматичните си съкровища. Сред тях са уникалното Боровско съкровище от първата половина на IV в. преди н.е. и находките от могилния гроб на тракийски аристократ от Голямата могила до с. Златиница, датиран към средата на IV век пр. н. е., включващи: уникален златен венец с апликации, пръстен – печат, наколенник и два ритона от сребро. Със своята ювелирна изработка впечатление прави и златният наушник от първата половина на III век пр. н.е. открит край Синеморец, с древногръцката богиня на победата Нике, управляваща колесница с два коня.

"Изключително щастлива съм, че тази изложба се реализира в мащаб, който ще представи пред северноамериканската публика историята на Европа от древни времена, част от която сме и ние, българите. Не случайно зад реализацията на този проект стои Националния исторически музей. Със своите фондове и експерти, музеят се явява най-богатата културна институция, съхраняваща артефакти от всички исторически епохи, представяща огромната роля на Балканите в създаването, развитието и упадъка на древните цивилизации. Радвам се, че нашите сънародници отвъд окена ще могат да се докоснат до изяществото на предмети с културно значение“, сподели доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей.

Изложбата включва също ценни артефакти от периода на неолита до желязната епоха, показвайки над 200 рядко излагани ритуални експоната от 27 музейни институции, които пренасят публиката в бита и вярванията на древните цивилизации на Балканите.

"Най-големият смисъл за нашето участие е в изграждането на връзки с българската общност в Северна Америка, която разпознава Музеят "Фийлд“ като свой приятел. Не по-малко важна е научната общност, която чрез артефактите на Русенския музей, ще се докосне до йерархиите  в древните общества, формирали ритуали и памет за първите владетели на Европа“, каза проф. д-р Николай Ненов, директор на Регионален исторически музей – Русе.

Българското участие се реализира с финансовата подкрепа на Фондация “Америка за България" и включва 32 експоната, запазили духа на народите, населяващи земите ни в ранните епохи на развитие на цивилизациите.

"Този проект е уникална възможност за България да популяризира културното си наследство сред широката общественост в Северна Америка. Надяваме се тази изложба да привлече повече американски туристи да посетят България и да се запознаят с богатата й култура, красота и възможностите, които предлага туризмът в България“, споделя Нанси Шилър, президент на Фондация "Америка за България“

През следващите две години по проекта ще бъдат реализирани поредица от изложби, които ще запознаят американската публика с археологически артефакти от региона простиращ се от Стара планина до Карпатския басейн. От Ню Йорк изложбата ще отпътува за Фийлд музея в Чикаго, където ще бъде изложена през месец март 2023 г. Директно за Чикаго ще отпътуват и част от златните находки от най-старото обработено златно съкровище в света, открито във Варненския халколитен некропол и датирано в периода между 4600 и 4200 г.пр.н.е., където към изложбата с впечатляващите български съкровища се присъединява Регионален исторически музей – Варна.

Сред инициаторите на уникалния по рода си проект е д-р Петранка Неделчева, ръководител "Експозиционна и международна дейност“ в НИМ, която прекарва две години в Чикаго по време на своята постдокторска специализация във Фийлд музея, реализирана със стипендия на Фондация “Америка за България". В този период се заражда и идеята за представянето на богатото ни културно наследство в Чикаго, където е и най-голямата българска общност.

Интересно съвпадение е, че с тази изложба България отново впечатлява американската публика в Чикаго точно 130 години след първото участие на вече свободната ни държава в международно събитие. През 1893 г. България е поканена да участва със свой щанд на Световното изложение в Чикаго, описано и в емблематичната творба на Алеко Константинов "До Чикаго и назад“.

Oт септември 2022 до януари 2025 мащабният международен проект ще се реализира в три от най-престижните музейни институции в Северна Америка – Института за изучаване на Античният свят в Ню Йорк, Музеят Фийлд в Чикаго и Канадският музей за история в Гатино, Квебек и има за цел да разкрие историята за това как хората са придобили власт и влияние чрез натрупване на богатство и контролиране на търговията, технологиите, ритуалите и войната.