Български астрономи ще наблюдават от Австралия слънчевото затъмнение през април. Това съобщи за "Фокус“ доц. Никола Петров – директор на Националната астрономическа обсерватория "Рожен“. Пълното слънчево затъмнение ще бъде на 20 април и е едно от най-очакваните астрономически явления през 2023 г. То ще може да се наблюдава само от малка част от територията на Австралия, Тимор и Папуа Нова Гвинея.

Трима души от Института по астрономия с обсерватория към БАН, начело с доц. Петров ще участват в експедицията до Австралия. "Надяваме се, че ще имаме успешна експедиция в Австралия, откъдето ще успеем да наблюдаваме и ние това пълно слънчево затъмнение. Дано имаме и късмет да няма облаци по време на затъмнението“, уточни доц. Петров и добави, че вече имат ангажирани транспорт и пребиваване на южния континент и очакваме пълното слънчево затъмнение на 20 април.

"Опитваме се да ходим на максимално много затъмнения. Имаше наши представители на наблюдението на слънчевото затъмнение в Чили през 2017 г. След това световната пандемия ни лиши да имаме възможността да отидем до Аржентина и Канада за наблюдение на други подобни явления.“, допълни доц. Петров.

Експедицията на българските астрономи е финансирана по проект Фонд "Научни изследвания“ към Министерството на образованието и науката, каза още директорът на НАО "Рожен“.

Нели ГЕРГЬОВСКА