Китаристът на Queen Брайън Мей помогна на NASA при вземането на проба от астероид от Космоса. Това е първата успешно взета проба някога.

Най-големият музикант сред астрофизиците разкри космическия си ангажимент по телевизията на NASA в неделя. Мей е част от екипа, работил по взимането на проба от астероида Бену и навигирането й до Земята.

76-годишният китарист сподели, че е горд да е член на OSIRIS-REx, чийто козмически кораб прелетя край Земята в неделя. Пътешествието добави към наследството на кораба, тръгнал за Космоса преди седем години, за да събере проби от Бену, съобщи CNN.

"Здравейте на всички от NASA, фенове на космоса, любители на астероидите. Това е Брайън Мей от Queen, както вероятно знаете, но също така съм изключително горд, че съм член на екипа на OSIRIS-REx“, каза Мей в клип, публикуван от NASA TV.

Според CNN, Мей помогнал на ръководителя на мисията Данте Лаурета да определи къде да вземе пробата, като създал стереоскопични изображения от данните на космическия кораб.

Музикантът отпразнува новината и на своя уебсайт. "Днес е денят – дългоочакваният ден – когато пробата от парче материал от Бену – астероидът, заплашващ да удари Земята в бъдеще, стигна обратно до планетата ни“, написа рок звездата.

"Проучването на материал от повърхността на Бену може да ни разкрие неразказана тайна за произхода на Вселената, произхода на нашата планета и произхода на самия живот.“

Капсулата, съдържаща парчета от астероида Бену, бе спусната с парашут на тренировъчен полигон в западната пустиня на Юта след навлизането си в земната атмосфера, съобщи USA Today. Пробата ще бъде изпратена до космическия център Джонсън в Хюстън и проучена.

По-рано този месец легендарният китарист сподели мислите си за влиянието на изкуствения интелект в музиката.

Мей каза пред сп. Guitar Player, че е загрижен, че хората рано или късно ще спрат да различават музиката, създадена от хора, от музиката, създадена от ИИ.

Според него 2023 г. може да бъде "последната година, в която хората истински доминират музикалната сцена“.