Целият български народ трябва да се поклони пред него. Това каза в предаването "Един ден по шосето" в предаването на Радио "Фокус" Божана Апостолова, първи издател на Георги Господинов, след спечелената от Господинов награда "Букър".

"Когато Георги Господинов дойде при мен в издателството с още четири-пет души, те всички бяха с ръкописи. А бях единственият човек, който издаваше българска литература и бях абсолютно сигурна, че няма нищо по-важно от духовността. Тръгнах по тази малка уличка, а сега целият български народ трябва да се поклони пред Господинов. Той написа великолепни книги", каза Апостолова.

Издателят разказа, че Господинов се е отличавал от останалите писатели с това, че е успявал да опише събтия, случки, душевността на своите герои по такъв начин, който никой друг не е могъл. 

"Някои хора още не могат да ми простят, че им върнах книгите и им казах, че ще издам Георги Господинов, защото само неговият роман ми хареса. Той превъзхождаше всички със стила си, който още в първия миг човек вдишва и му става приятно, че намира думи, които други не могат", сподели тя.

Апостолова смята, че на писателите днес им липсва изкуството да боравят с думите по най-добрия начин, така че да обясняват в дълбочина чувствата на своите герои. 

"Това, което ме смущава в писателтие днес е, че нямат пъстър, умен, зноен език. Те просто пишат, колкото да се каже, че са писатели, а това не е достатъчно. Господинов задава интересни въпроси. Неговият герой бездомник пита колко минало може да понесе един човек, а когато се сетите,ч е това минало е нашето бъдеще. Това минало, което сме го откраднали като топка сме го засилили към бъдещето", каза още тя.

Писателката е категорична, че България се радва на едно много талантливо поколение писатели. Според нея Господинов е успял да обедини целият български народ и да го накара да бъде горд с постигнатото в областта на литературата. 

"Аз съм от щастлива, че съм от писателите, които създадоха едно талантливо поколение пишещи. Много харесвам Милен Русков, Здравка Евтимова и др. Цяло поколение, с което България трябва да е горда. Моят любим Радичков не получи "Букър", а Господинов изправи цяла Бъглария на крака.

Ние имаме една много негативна черта да се самоплюем, винаги отрицаталеното да е водещо в България. Той обаче направи обрантоното и за няколко часа всичко, което имахме се продаде. Сега печатницата работи за него", каза още Апостолова. 

Апостолова увери, че нови тиражи от книги ще има и призова младите да четат, за да черпят вдъхновение.

"Младите хора, виждайки как трепетно се купува Георги Господинов, могат да се задълбочат в себе си и да напишат хубава литература", прикани тя.  

Або