Сборникът разкази "Харесвате го по-мрачно“ на Стивън Кинг е компилация от издавани и неиздавани кратки истории. Него представи кинокритикът, журналист и радиоводещ Благой Д. Иванов в рубриката "Дифтонг“ на предаването "Един неделен ден по шосето“ на Радио "Фокус“.

Книгата излиза малко след американската си премиера и е едно от горещите заглавия на Панаира на книгата, отбеляза той.

Някои от разказите са новели. Част от сюжетите са свързани с истории от ранната кариера на Стивън Кинг. Новелата "Гърмящи змии“ например е пряко свързана с това, което се случва с главните персонажи от романа "Куджо“, която Кинг пише в началото на 80-те години на миналия век. "В този период той е алкохолизиран и наркозависим. Самият той твърди, че не помни как е написал романа "Куджо“. Със сигурност е любопитно, че той се завръща към миналото си по някакъв начин и може би упражнява някаква форма на контрол върху стари демони“, коментира Благой Д. Иванов.

Типично за Кинг е да постави обикновения човек в необикновена ситуация, отбеляза Благой Д. Иванов. "Кошмарът на Дани Кохлин“ например разказва за човек, който получава много ярко съновидение, и решава да открие мястото, на което сънува, че има заровен труп. Той наистина го намира, подава анонимен сигнал до полицията, защото не иска да се замесва в това престъпление. Полицията намира тялото, но стига до Дани и го арестува по обвинение, че той го е извършил“, разказа журналистът.

"Нощната къща“ на Ю Несбьо също е едно от дебютните заглавия на Панаира на книгата. През последните 15 години авторът се доказва като едно от най-емблематичните имена в жанровата литература. "Той е международно популярен и е най-продаван автор в родината си Норвегия, но и по света. Над 50 милиона са продадените му книги в целия свят. Несбьо пише психотрилъри, хоръри, детективски криминални романи, както и детска литература. Занимавал се е и с кино и има много адаптации по неговите произведения. Той се занимава много активно и със спорт. На 50-годишна възраст се ориентира към професионалното катерене. Несбьо е също така рок музикант в поп-рок група повече от 30 години“, изброи Благой Д. Иванов.

Много често трилърите му са мрачни и зловещи, на границата с психотрилъра. "Нощна къща“ е първата му книга, която е строго хорър ориентирана, обясни журналистът.

Историята в романа започва със зловещо убийство. "Тя разказва за едно проблематично хлапе с особен характер и с потенциални психози. Анонимно обаждане посредством телефонен указател води до поредица от зловещи събития. Това е книга, за която колкото по-малко знаете като сюжет, толкова по-добре, тъй като тя е пълна с обрати. Започва като едно нещо, а после се превръща в друго. Сравненията с Хауърд Лъвкрафт и Стивън Кинг са неслучайни“, коментира Благой Д. Иванов.

"Книгата е много увлекателно написана и надниква толкова добре в тревожното съзнание на подрастващите, че тя е не просто увлекателно четиво, но е интересна и от гледна точка на взаимоотношения. Ако искате да започнете да четете Несбьо като нещо независимо, "Нощната къща“ е страхотно начало“, допълни журналистът.