Шедьовър на Пикасо, озаглавен "Femme à la montre" или "Жена с часовник", се очаква да донесе над 120 милиона долара, когато бъде предложен на търг тази есен.

Маслената картина от 1932 г. ще заеме централно място на двудневно събитие в "Сотбис" в Ню Йорк през ноември, когато колекцията на Емили Фишър Ландау, която почина по-рано тази година, ще бъде пусната в продажба.  

Произведението, което е с размери 130 на 96,5 сантиметра, изобразява любовницата на Пикасо и "златната муза" Мари-Терез Валтер, която присъства в много от неговите портрети. 

Според аукционната къща портретът е от една от най-плодотворните години в кариерата на испанския художник, която беше обект на цяла изложба "Музата на Пикасо в Париж" в Лондон през 2018 г. 

В изявление, обявяващо продажбата, Джулиан Доус, ръководител на отдела за импресионистично и модерно изкуство на "Sotheby's" за САЩ, каза: "Жена с часовник" на Пикасо е шедьовър по всички критерии. Нарисувана е през 1932 г. и е изпълнена с радостно, страстно усещане, но в същото време е напълно обмислена и решена".