Десислава Тенекеджиева, позната на хората като акриса, певица и продуцент, празнува днес, научи Sofia24.bg. Тя е родена на 12 април 1971 г. в град Варна, в семейството на Татяна Моисей Холост (украинска еврейка от немски произход) и инж. Иван Тенекеджиев. Десислава има по-голям брат – професор по рисков анализ и доктор на науките Кирил Тенекеджиев, който живее и работи в Австралия.

Тя е била рекламно лице на Жан-Пол Готие от 2000 до 2005 г. Участвала е в много български и европейски филми. През 2009 г. като вдовица на режисьора Стоян Камбарев, учредява фондация за подпомагане на млади творци и награда за изкуство на негово име и е председател на управителния ѝ съвет

Дебютира в киното през 1985 г. и участва през годините в над 40 филма. Тенекеджиева завършва IV Езикова Гимназия "Фредерик Ж. Кюри“ във Варна. Говори английски, руски, френски, италиански. Тренирала е художествена гимнастика и тенис на корт. Като ученичка е печелила национални олимпиади по математика.

Във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов“ учи в класа на проф. Николина Георгиева. Специализира режисура при проф. Гриша Островски. Като студентка среща театралния режисьор Стоян Камбарев и се омъжва за него. Година след това се ражда синът им Йосиф. Стоян Камбарев почива на 44 години на 21 септември 1998 година.