Астероид 2006 HV5, с диаметър около 300 метра, се приближи до Земята на разстояние от 2,4 милиона километра, което е най-близкото доближаване през този век. Това се казва в съобщение на Института по приложна математика. М. В. Келдиш (ИПМ) РАН.

"Един от най-интересните близки до Земята астероиди за този месец е 2006 HV5, който долетя до нас на разстояние от 2,4 милиона км на 26 април (6,3 пъти по-далеч от Луната). <…> Сегашният подход от 2006 HV5 е един от най-добрите в 21-ви век. Следващият път, когато астероидът ще бъде толкова близо до нас, ще бъде едва през април 2081 г.", се казва в канала Telegram на института, публикуван в четвъртък.

Както поясниха в IAM, по време на срещата те са успели да направят снимки на астероида в оптичния диапазон и да получат астрометрия за прецизиране на орбитата. Съобщението включва и снимка на обекта.

"Това е доста голяма 300-метрова космическа скала, която достигна яркост от около 15 величина. Благодарение на приближаването на 70 м радарът Голдстоун в Калифорния успя да определи размера и периода на въртене на обекта (около 3,6 часа ), а също така изучават формата му, която се оказа близка до сферичната “, - обясниха в института.