Събитието Aniventure Comic Con събира всички любители на фантастичния свят на анимето, мангата, гейминга, киното и комиксите. Това коментира Ани Иванова – един от създателите и организаторите на събитието в предаването "Сториборд" на Радио "Фокус" с водещ Благой Иванов.

Aniventure Comic Con 2024 ще се проведе на 6 и 7 юли от 10.00 до 20.00 часа в Интер Експо Център.

Програмата на събитието ще бъде разнообразна и ще има холивудски звезди, актьори и комикс художници. Ще има панел на главната сцена с Мария Бакалова, както и с актьорите Рос Марканд, когото познаваме от сериала "Живите мъртви“ (The Walking Dead) и Avengers: Endgame, Дан Фоглър, който изигра един от главните персонажи в хитовия фентъзи спиноф "Фантастични животни“ (Fantastic Beasts), известен с ролята си и в The Walking Dead. На събитието гост ще бъде и един много интересен писател Кевин Дж. Андерсън – съавтор на част от книгите за "Дюн“, създал голяма част книгите от сагата за "Междузвездни войни“ и "Досиетата X". Ще има и други интересни гости, включително група от професионални косплеъри, които вдъхват живот на супергероите от Avengers. "Като част от тази общност ние сме и фенове, така че знаем какво ще се хареса на нашите фенове и се опитваме да покажем всичко, което би било интересно за тях,“ каза тя.

Ани Иванова сподели още, че Aniventure Comic Con вече е толкова голямо събитие, че може да се конкурира със световните подобни събития. "Това, което ни ограничава, е мястото –  никога не ни стига. Вече сме запълнили четирите големи зали на Интер Експо Център.“

В Зала 1 е разположена голяма сцена, където се случват всичките по-важни събития в програмата, разказа още тя. Там е официалното откриване на събитието, двата дни косплей конкурси, както и панелите и срещите с различните специални гости и актьори. "Естествено там е нашето k-pop шоу, което също привлича много публика.“ Зала 2 е посветена на Азия, където има огромна зона, в която може да се купи всичко, свързано с азиатската култура. Тук може да се види и Традиционната японска зона, в която различни клубове в България представят дейността си в различни работилници. В тази част е и сцена "Азия“, където ще има различни лекции, демонстрации, куизове, срещи с гостите на събитието, както и различни бойни демонстрации. Зала 3 е посветена на гейминга, като хората ще могат да се включат в различни турнири или просто да опитат да поиграят някои от новите игри. "Друга зона е посветена на ретро гейминга, което е едно от нещата, които правим много отдавна и много се гордеем с него.“ Четвърта зала е Meet & Greet, където гостите на събитието ще имат възможност за среща с актьорите и да вземат автографи от тях. "Новото тази година е една изложба на чужденец, който прави 3D модели от хартия на различни персонажи от нашата култура, като Покемони, както и  различни герои от игри“.

Външните пространства на събитието са посветени на ЛАРП (Live Action Role Play), където хората ще могат да посетят средновековно фентъзи селище, да се срещнат с различни персонажи и да се сражават с тях и помежду си. "Връщаме си отново графити зоната, която последните няколко години не успявахме да реализираме. Така че Интер Експо Център ще бъде нашарен с нови готини тематични графити“.

"Общоприето е, че така хората, които се интересуват от попкултура, се интересуват и от наука под една или друга форма, дали ще е физика, дали ще е митология и т.н., а пресечната точка между тях е още по-интересна. Затова ние няколко пъти вече сме имали такива гости,“ разказа Ани Иванова и обясни, че тазгодишните лектори, поканени съвместно с форума за популярна наука Ratio, са Дебора Хайд, която ще говори за митологията, свързана с върколаците, и Стивън Голдфарб – физик от Университета в Мелбърн и участник в експеримента ATLAS в ЦЕРН, който ще ни въведе в тайните на "Физиката на супергероите“.

"Aniventure Comic Con наистина е на много високо ниво, и т. нар. косплей е едно от нещата, които го правят на това ниво. Ние имаме толкова много талантливи млади хора, всичките създаващи костюмите си сами, че се наложи да разделим косплея в два дни, и пак се налага да отрежем много желаещи,“ разказа още тя.