Усетих, че мога да бъда физически полезен на хора, които бягат от смъртта. "Това са хора, чиито домове се бомбандират, хора, които губят близки и семейства. Малкото, което мога да направя е да мъкна, нося и да карам. Много хора го правеха, много хора бяха емпатични в началото. Сега има някакъв спад. Българите сме доказали, че може да бъдем обединени, когато се налага". Това коментира в ефира на "Добро утро, България" на Радио "Фокус" актьорът и продуцент Алек Алексиев, който се занимава с доброволческа дейност от години, една от последните му такива е свързана с помощ на украински семейства.

"5-6 пъти ходих в Украйна и видях един обединен и силен народ, може би всичко това да е заради войната, но видях свободни и сполотени хора, европейци. Те искат да развиват страната си. Станах свидетел на много раздели, мъже, които прегръщаха и оставяха жените си, които се качваха в буса. Много силни жени са украинките", коментира той.

Алек Алексиев е номиниран за "Будител на 2022 година". На въпрос какво е в днешно време да си будител, актьорът отговори, че той себе си не възприема за такъв, но според него има будители. "Благодарение на тези будители аз съм избрал да остана в България. Няколко имена на хора ще кажа, които ме вдъхновяват - Траян Траянов, който е изпълнителен директор на фондация "Заедно в час", Кремена Кунева, председател на фондация "За Доброто" и вече част от Народното събрание, Васил Терзиев, един от създателите на "Телерик". Цитирам тези три имена. Хората могат да прочетат за тях и тяхната дейност, за да видят колко много допринасят за обществото", изтъкна актьорът.

Във връзка с нестабилната политическата обстановка в страната, Алексиев заяви, че са важни малките стъпки. "Проблемът е, че много малко хора гласуват, а тези които го правят не е на база информиран избор. Хората биват подвеждани, защото има голяма пропаганда.