Най-трудна за управление е марионетката, куклата на конци. При нея всеки конец движи отделна част от тялото на куклата. Трябва да се съобразяваш с гравитацията, с баланса на отделните части, а трудността е в тяхното съчетание. Това каза актьорът Петромил Денев в предаването "Добър ден, България" на Радио "Фокус", коментирайки особеностите на кукления театър. 

"Най-трудно е да намериш точните жестове и действия, които са характерни за нея", каза актьорът.

За богатството на изразните средства при куклите и голямата разлика с драматичния театър Петромил Денев разбира, когато го приемат в специалност "Кукли", вместо в "Драматичен театър".

"През 2012 година кандидатствах драматичен театър, не ме приеха и след това влязох в "Кукли", мислех да се отказвам, но преди да видя за какво става въпрос. Когато влязох, се отбелязваше 50 години висше образование за куклен театър, започнаха чествания. Аз тепърва разбирах какво изкуство е кукленият театър, че има история на обучението по куклен театър, да разбирам  колко по-богати са изразните му средства в сравнение с драматичния. Малко по малко забравих за драматичния театър и се насочих към куклите", каза актьорът.

Той уточни, че пред деца се играе по-трудно - важно е как е построена драматургията и как актьорът построява образа. 

"Кукленият театър никога няма да спре да има бъдеще, просто има периоди на спадове и възходи.  Възходът ще дойде с по-младите преподаватели", каза Денев.

В България обучението за куклен театър е на много високо ниво. Имаме голяма традиция, българската театрална академия е третата в света, в която има куклена специалност, а представленията на българските "кукленици" предизвикват възторг в чужбина, стана ясно от думите на актьора.

Габриела ГЕОРГИЕВА