Илон Мъск обяви, че новите потребители на Х ще трябва да плащат, за да могат да публикуват в платформата. Това е план, който беше обявен миналата година, но сега ще стане реалност, съобщава Ars technica.

"За съжаление малката такса за достъп до функцията за писане е единственият начин да се намали неуморната атака на ботове", пише Мъск в Х. През последните месеци компанията тестваше функцията в Нова Зеландия и Филипините.

Не е ясно колко успешен е бил тестът, тъй като Х не споделя никаква информация за него. Изглежда обаче, компанията е доволна от резултатите и е решила да въведе изискването за всички.

Засега Мъск и Х не споделят кога таксата ще влезе в сила. Милиардерът казва, че първоначално профилите, които не искат да платят, ще трябва да изчакат 3 месеца, за да имат право да публикуват.

Очаква се таксата да е 1 долар. Профилите, които не платят, ще имат ограничена функционалност не само за писане, но и да "харесват" и запазват публикации през първите три месеца.

Според критици на идеята, цитирани от Wall Street Journal, мярката ще има минимален ефект. Причината е, че в интернет и в момента се разпространяват множество крадени данни за банкови карти, така че всеки, които иска да "залее" Х със спам чрез ботове, може лесно да намери открадната финансова информация и да плати чрез нея, съобщава Вести.бг.