Музиката, любовта към рока и приятелството са спойката, която държи здраво "Фактор" вече 50 години на световната рок сцена. Това каза в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус" пианистът на групата Румен Лозанов. "Имало е тежки моменти, и хубави моменти, и това ни държи. Но основното е любовта към музиката.", допълни той.

"Фактор" е рок група, която е създадена през 1972 година. Неин създател е легендарният Веселин Тодоров, разказа Румен Лозанов. Групата се състои от: Веселин Тодоров – бас китара, основател на групата; Васил Стоянов – соло вокал; Петър Георгиев Пешето – първа китара; Румен Лозанов – клавишни; Атанас Стефанов – втора китара; Йордан Стаменков – ударни. През годините през групата са минали много легендарни певци и музиканти, като Валди Тотев, Асен Гаргов, Илия Кънчев, Тони Андонов, Оги Цолов и други, "които са дали своя отпечатък в музицирането на групата. Сега в състава най-новият член е Васил Стоянов, който става все по-добър", допълни той.

Новият вокалист на групата Васил Стоянов сподели, че музикантите от групата се радват като малки деца и се кефят на моментите когато правят музика. "Спорят, горят и правят музика. Много се надявам и аз да им давам някакъв допълнителен бустер още повече нова музика да правят, защото те имат много сили."

Група "Фактор" представи за пръв път в ефира на "Фокус" новото си парче "Зов", по музика на пловдивския композитор Стоиц Гъдев. "Интересното е, че групата прави предимно музика, написана от нашият колега Веселин Тодоров, много рядко използваме чужди композитори. Но Стоиц Гъдев е наш добър приятел и неговото парче внася едно съвсем различно звучене, не е точно факторското, а темата е войната и детската смъртност. Тягостна тема, не е празнична, но децата са бъдещето на света, а човечеството върви към унищожение. Затова обръщаме внимание и на това".

Румен Лозанов подчерта още, че текстовете на песните за групата винаги са били важна, основна част от тяхната работа, затова и по думите му са толкова силни като послания и излъчване. "Нашите очи са широко отворени: ние се вълнуваме от проблемите на нашето общество. А изкуството е тясно свързано с всичко, което се случва – животът прилива в творчеството и го прави толкова актуално", допълни Васил Стоянов.

Юбилейният концерт на групата ще се проведе на 9 май в Зала 1 на НДК, като специални гости ще бъдат "Сигнал", "Тангра", Наско и Ясен от Б.Т.Р., както и младият рок феномен – Тома Здравков (ТОМА) & band!