Винаги около избори възниква въпросът с какви пари партиите си правят предизборните кампании и се гледа под лупа кой колко е дал и дали с много даване не се купуват бъдещи постове. Източниците на старите играчи в политиката са в повечето случаи известни. Интерес будят обаче новите играчи, които будят любопитството откъде имат средства за скъпи рекламни кампании.

Бегла справка в сайта на Сметната палата за последните парламентарни избори и постъпилите към партиите, участвали в тях, дарения, показват интересни тенденции.

Най-голямото дарение е дадено от собственика на "Овергаз" и съсобственик на вестник "Сега" Сашо Дончев. Той се е разделил с 500 000 лева в полза на коалицията "Продължаваме Промяната-Демократична България".

Освен него, към същата коалиция са потекли суми от по 100 000 лв. (Георги Андонов), 85 500 лв.(Стоян Манчоров), 60 000 лв. (Стоил Моллов), 60 000 лв. (Светозар Георгиев), 40 000 лв. (Армин Саркисян), 20 000 лв. (Георги Павлов) и др.

От кандидатите за депутати най-много е дарил  Владимир Табутов - 100 000 лева.

Общо 109 физически лица са дарили средства за ПП-ДБ.

С 20 300 лева се нарежда сред щедрите и Георги Самандов, бивш народен представител от партията  на Стефан Янев "Български възход".

На фона на тези десетки хиляди левове, стандартни суми от по 700-800-1000-5000-8000 лева за останалите партии изглеждат невзрачни. Скромни са дареният на БСП, "Възраждане", "Български възход", "Левицата!" и ИТН.

Странното е, че големи политически играчи като ДПС и ГЕРБ-СДС нямат никакви дарения.

Въпреки, че подобни суми, немислими за битието на обикновения избирател, щедро се леят към партийните централи, за обикновения човек остава голата надежда, че с тези стотици хиляди се спонсорират идеи, а не се купуват депутатски или министерски постове.