Българите вече поставят политическата криза като водещ проблем, наред с инфлацията и обедняването. Само сформирането на стабилно правителство ще вдъхне надежда на българина. Това са изводите на социолози и политолози в разгара на поредното политическо безвремие, обхванало страната.

Един месец след изборите на 2 април изход не се вижда. Преговорите между победителя ГЕРБ-СДС и втория ПП-ДБ приключват безславно. Илюзията за общо правителство на първите две политически сили бързо се разсея. Остава приетата законодателна програма, но парламентът върви ускорено към поредното си разпускане.

Лидер на политическите процеси в момента безспорно е Бойко Борисов. Като победител на изборите и с право на първи мандат за съставяне на правителство, той изненада с нестандартен ход – вторият да покаже кабинета си – отказвам се от моя, ако вашият е приемлив. Ухажването на ПП-ДБ от страна на Борисов дори мина приличните граници.

От коалицията отговориха с партийни фигури в проектокабинета си и така нарушиха джентълменското споразумение лидерите да се отдръпнат. Това взриви крехкия въжен мост между ГЕРБ и ПП-ДБ. Управленската програма, по която двете коалиции работиха в експертни групи през последните седмици, също се оказа неприемлива.

Голяма част от предложенията, които постъпиха към нас, не са съвсем професионални, отговориха от ГЕРБ. Преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ се провалиха, това е очевидно. Какво следва? Инициативата продължава да е в ръцете на Борисов, който се насочва към първия мандат – с втория е приключено. Вчера той изглеждаше така, сякаш е развял бялото знаме – президентът ще управлява дълго, да е жив и здрав.

При нови избори всички сме в пропастта, твърдят икономисти, финансисти и политици. Въпросът е колко крачки ни остават и горим ли от желание да се озовем там. Борисов вади последния си коз – правителство от силни личности, подкрепено от мнозинство, но без коалиции.

Той приключва с ПП-ДБ и започва разговори с другите партии в парламента.Това е последната надежда – съдбата на третия мандат е ясна. Отговорност срещу отговорност. Това очаква Борисов от ДПС, БСП, ИТН и "Възраждане“. Шансът? Не е голям. Но и крачките до пропастта не са много.