Фондация "Македония“ организира поклонението на гроба на Гоце Делчев в Република Северна Македония.  В своя Facebook профил тя публикува как ще бъде организирано събитието и призовава поне един ден българи и македонци спокойно и без полиция да честват рождението на великия революционер.

В медиите в Македония обаче се питат превръща ли се в рисково за държавата това събитие.

Бившият посланик на НАТО и дипломат Нано Ружин казва пред "Слободен печат“, че балканските неративи продължават да тормозят този регион и според него провокации  от лица от България са реални и могат да допринесат за евентуално повишаване на напрежението и нарушаване на обществения ред. Той допълва, че институциите трябва да внимават в бъдеще да не се организират антидържавни кампании от други държави, които се провеждат от политически парти и личности. Според него Македония трябва да е предпазлива, а интелектуалците и гражданите – умни и да избягват провокациите.

Според Милан Стефановски, който е анализатор по сигурността в Република Северна Македония е повече от ясно, че става дума за организирана дейност на структури от България, които са се активизирали след приемането на Европейската преговорна рамка. "В крайна сметка, както посочи президентът Стево Пендаровски, тези структури вече са мобилизирани логистично и финансово, за да подпомогнат организираното пристигане на няколко души в Скопие на 4 февруари, когато празнуваме рождения ден на Гоце Делчев. Затова е необходимо структурите за сигурност да действат превантивно, за да не се допуснат евентуални сътресения в сигурността, за които в момента абсолютно нямаме нужда от тях – казва Стефановски.

Стефановски подчертава, че честването на рождения ден на Гоце Делчев все още остава с висок риск за сигурността и затова компетентните органи не могат и няма да бъдат само неми наблюдатели на случващото се.

Междувременно Съветът по сигурността на Македония заседава при закрити врата в президентската вила "Водно" три часа. Основна тема на 18-о заседание на Съвета беше ситуацията със сигурността около честването на 151-годишнината от рождението на революционера Гоце Делчев в Скопие на 4 февруари, за което македонският президент Стево Пендаровски обяви, че е събитие с висока степен за риск на сигурност.

След заседанието на Съвета Пендаровски заяви, че специален акцент на заседанието е върху последното развитие на събитията в отношенията с България, като както посочи, поводът не е само злощастното събитие в Охрид. Според Пендаровски директорите на службите за сигурност са повдигнали тази тема пред членовете на Съвета и те са съобщили, че се очаква организирана група да пристигне в Македония за отбелязване на годишнината от рождението на Гоце Делчев.

За честването на 4 февруари, рождената дата на Гоце Делчев, Министерство на вътрешните работи на Македония се ангажира да предприеме всички мерки за обезопасяване на събитието, съгласно препоръките, обявени от заседанието на Съвета по сигурността. Това е решило правителството на свое заседание, допълва "Свободен печат“.

В съобщението на правителството се посочва, че в делегацията, която от името на правителството ще посети църквата "Свети Спас“ в Скопие и ще поднесе цветя на гроба на Гоце Делчев, ще бъдат министър-председателят Димитър Ковачевски, вицепремиерът Артан Груби и министрите Оливер Спасовски, Славянка Петровска и БисераКостадиновска Стойчевска.

В отговор на журналистически въпрос дали Джамбазки ще бъде върнат от границата на 4 февруари на помена на Гоце Делчев, министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски отговори кратко, че на този ден ще се реши какво да се прави.

"Не е добре за политическите отношения както в страната, така и между съседите. Ние знаем, че винаги има радикални структури, които поради лични или други интереси искат да нарушат този процес на стабилизиране на отношенията. От друга страна, не трябва да позволяваме сигурността на нашите граждани да бъде застрашена. Правителството обсъди тази тема, пое ангажимент МВР да поеме отговорност за опазването на сигурността и стабилността в сътрудничество с Националната агенция за сигурност“, допълни Спасовски.

На своето заседание правителството в Македония отхвърли предложението на президента Пендаровски да въведе забрана за влизане в страната на няколко души от България.

Протестите на обикновените граждани в Македония срещу общото честване на рождението на Гоце Делчев продължават.

Днес в социалните мрежи хората се организират да не допуснат български групи и отделни граждани до гроба на Гоце Делчев, пише македонското "24 Инфо“. Инициативата за нощна стража на гроба на Гоце Делчев се разпространява в цяла Македония, а кумановци призовават за блокада на платения път за Скопие.

В свой пост във Facebook Александър Пандов от ВМРО-ДПМНЕ пише, че чува, че българи се готвят да поднесат цветя на гроба на Гоце Делчев на 4 февруари. "Аз и Патриотичният институт ще сме там още от ранни зори, защото Гоце е Македония, а Македония е Гоце!“, пише Пандов и допълва: "Уважавайте Гоце като македонец, роден в Македония и не по друг начин!“

В своя публикация в "Свободен печат“ Сърджан Иванович пише: "Скъпи българи, заповядайте на гроба на Гоце Делчев, но ви каним и на Ваташа“. Той припомня, че Гоце Делчев не е единствената фигура, за която българите твърдят че е тяхна. "Шпаги се кръстосват и около Кирил и Методий, Климент, Наум, до цар Самуил и Гаврило Радомир през Средновековието, до съвременните революционери и будители.“

Той предлага: "Затова имам предложение, което може да успокои ситуацията и да внесе ред в отношенията между двете страни. Ако се празнува съвместно, то трябва да се прави за всичко, тоест на всички дати, произтичащи от т.нар. споделена история. Така че от рождения ден на Гоце отскочете до Ваташа и заедно положете цветя на гроба на избитите младежи, пострадали от българския окупатор. Можете да пътувате и до селото. Долгаец и други места, където историците са записали подробно кланетата и масовите убийства на македонци от българите по време на окупациите през двете световни войни. Не е лошо да се почетат гробовете на Стив Наумов, Кузман Йосифовски Питу, Цветан Димов и всички останали македонски революционери, избити от българските "администратори" заради освободителната им дейност. Предполагам също, че терминът обща история се отнася точно за тези две окупации, защото няма друг период в историята, в който македонци и българи да са живели заедно.

Затова, без много шум, нека заедно и организирано посетим всички "общи" гробища в Македония. Обиколката може да завърши в Музея на Холокоста на македонските евреи в Скопие. Там гостите от София ще имат рядката възможност да видят например как са изглеждали вагоните на тяхната железница през 1943 г. Обещавам, че ще бъде поучително.“