В Монтана е учреден инициативен комитет от местни жители, част от които от общинската структура на “Възраждане", който ще проведе  подписка за свикването на местен референдум в община Монтана за запазването на язовир "Огоста“ и недопускането на реализиране на чужд инвестиционен проект в него, съобщиха от партията.

Вече е внесено официално уведомление до Общинския съвет, съгласно разпоредбите на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, с което председателят му е уведомен,  че започва подписка сред жителите на общината в следващите три месеца за иницииране на местен референдум с въпрос: "Съгласни ли сте язовир "Огоста“ да не бъде използван за строителство на соларна фотоволтаична електроцентрала на неговата територия?“

Членовете на инициативния комитет изтъкват, че няма яснота нито за параметрите на този инвестиционен проект, нито за ползите и негативите за местното население, както и за последиците върху флората и фауната в язовира.

Няма достатъчна информация за това, ще има ли ремонт на язовирната стена, кой и кога ще я извърши, дали ще бъде ограничен достъпът на гражданите до язовира.

Цялата тази оскъдна или липсваща информация е причината за повдигането на този въпрос по законов път сред жителите на община Монтана чрез стартираната подписка за свикване на местен референдум. Неговите инициатори се надяват всеки желаещ да се подпише в подписката в центъра на града през следващите три месеца.