Westinghouse Electric Company посрещна представители от над 50 компании на симпозиум за български доставчици, който организира тази седмица. Събитието предостави платформа за диалог и потенциално партньорство с местни доставчици за реализиране на проекта за изграждане на два нови ядрени енергоблока с технологията AP1000®, избрана от Република България за площадка "Козлодуй“.

На събитието присъстваха министърът на енергетиката Румен Радев и председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев, както и ръководството на АЕЦ "Козлодуй“ и представители на посолствата на САЩ и Канада в България.

През юни 2023 г. Westinghouse сключи договор за предварителни инженерни дейности (Front-End Engineering & Design, FEED) с "АЕЦ Козлодуй-Нови мощности“, а през месец октомври 2023 г. Westinghouse подписа меморандуми за разбирателство с ключови български доставчици за съвместно участие при предстоящото изграждане на нови ядрени енергоблокове на площадка "Козлодуй“ и в други държави от Европа. Обхватът на меморандумите включва проектиране и доставка на системи за контрол и управление (СКУ), системи за радиационен мониторинг, както и предоставяне на различни инженерни, надзорни и строителни услуги.

"България може да бъде сред първите държави в Европа, които ще изградят ядрена мощност с най-модерната ядрена технология AP1000®. Този проект е от решаващо значение за осигуряването на надежден източник на чиста и достъпна енергия в България, което не само ще помогне за намаляване на въглеродните емисии, но и ще бъде инвестиция за икономиката ни, създавайки хиляди зелени работни места в цялата верига на ядрени доставки“, каза Петьо Иванов, изпълнителен директор на "АЕЦ Козлодуй-Нови мощности“. "Партнирайки си с Westinghouse, ние имаме реални шансове да изпълним стратегията ни за осигуряване на чиста, безопасна и надеждна ядрена енергия.“

"Westinghouse има дългогодишни партньорски отношения с АЕЦ "Козлодуй“ и ядрената индустрия в България, включително подписаното през 2022 г. 10-годишно споразумение за доставка на ядрено гориво за един от енергоблоковете в "АЕЦ Козлодуй“, каза Елиас Гедеон, старши вицепрезидент по търговските операции в отдел Енергийни Системи на Westinghouse Electric Company. "Ние отчитаме забележителен напредък в изпълнението на договора за предварителни инженерни дейности за новите ядрени мощности с технология AP1000®. Очакваме с нетърпение по-нататъшното разширяване на партньорството ни с опитни местни доставчици, за да реализираме заедно този потенциален проект за изграждане на нови ядрени мощности в страната.“

AP1000® е единственият ядрен реактор от поколение III+, внедрен в крайна търговска експлоатация, който използва напълно пасивни системи за безопасност, който е с модулен дизайн на конструкцията и с най-ниския въглероден отпечатък за един MWe. В САЩ, на площадката на АЕЦ "Vogtle“ в Джорджия, първият енергоблок с технологията AP1000® е вече въведен в крайна, търговска експлоатация, а други четири реактора с технологията AP1000® днес поставят рекорди по експлоатационна ефективност в Китай, като там в момента се изграждат още шест реактора със същата технология и се планира изграждането на още два енергоблока с тази технология. Полша също избра технологията AP1000® за тяхната ядрена програма, а Украйна пое твърд ангажимент за девет AP1000®. Технологията и нейното изграждане е обект на интерес и на много други площадки в държави от Централна и Източна Европа, а също в Обединеното кралство и Съединените американски щати.