Разработваният в момента и предлаган от "Информационно обслужване" формат на дентално пациентско досие ще доведе до хаос. Той е опасен за денталното здраве на пациентите, тъй като националната здравна информационна не е технически готова за приемане на данните и отчетите на денталните лекари. Това предупредиха днес от Българския зъболекарски съюз (БЗС) на нарочна пресконференция. 

Настоява се срокът за въвеждане на националната здравна информационна система за денталните дейности да бъде предоговорен и да стартира след подписване на анекс между БЗС и Националната здравноосигурителна каса.

От днес, 1 февруари, изтича удълженият срок за въвеждане на електронната система.

"Няма никаква подготвена адекватна и устойчива национална здравно- информационна система за денталната помощ в България", коментира д-р Николай Шарков, председател на УС на БЗС.

"Най-циничното беше, че едва на 30 януари получихме за първи писмо с покана да се обсъди "статута на присъединяване на денталните медици към системата", коментира Шарков. 

От зъболекарския съюз разказаха, че от 2 г. работят с министерството за въвеждана не е-система за отчитане, но не получават никаква реакция и съдействие от "Информационно обслужване", които трябва да изработят съответния софтуерен продукт.

Многобройните срещи разговори с представители на здравната каса, със здравния министър, и с "Информационно обслужване", на която са били уверявани  че всичко е наред, са без резултат, стана ясно от думите на д-р Шаркщов.

От БЗС обясниха още, че денталната медицина се отчита по съвсем различен начин от медицината и не може софтуерния продукт от нея да се приложи автоматично към тяхната дейност. 

"Ние не работим по клинични пътеки, с прегледи и изписване на лекарства. Ние вземаме такса за извършена услуга. Реално свършена работа е, когато например е приключило лечението на кариеса, а то има отделни етапи. Какво ще отчетем за една временна отпорация - дошъл е човекът и си е тръгнал?", попитаха дентистите и настояха да се отчитат както към здравната каса, така и към е-системата в края на месеца, когато реално могат да отчетат приключило лечение.

Очаква се днес служебният здравен министър Асен Меджидиев да обсъди проблема с министъра на електронното управление Георги Тодоров, каза д-р Шарков.