Приемането на еврото ще е от полза както за държавата, така и за хората. Това заяви в ефира на bTV Зорница Русинова, председател на Икономическия и социален съвет и бивш социален министър.

"Ние така или иначе отдавна се приели факта, че сме част от Европейския съюз и е напълно логично да станем част и от единната европейска валута. За нас това означава, че ще станем част от процеса по взимането на решения относно еврото. Ние като държава много отдавна сме свикнали да боравим с еврото. Първо заради валутния борд, т.е. при нас не се очаква да има сериозни сътресения, защото ние достатъчно дълго сме в този борд. Второ – в голяма част от ежедневието си ние като хора сме свикнали да боравим с еврото. Не става дума само за пътуването в Европа. Имаме и разплащания в евро при купуването на коли и жилища“, обясни тя.

Русинова отбеляза, че в момента страната ни трябва да се обедини около две много важни национални каузи – приемането ни в шенгенското пространство и еврозоната. Ако станем част от европейското семейство на еврозоната, това ще даде допълнителен тласък на икономическия ни растеж. Според нея не трябва да се задават въпроси дали, кога и как ще влезем в еврозоната, а какви биха били негативите, ако не го направим.

"Рисковете трябва да се анализират от финансистите и банковата система. Никой от тях не вижда риск. Да, има инфлация и покачване на цените. Друг е въпроса дали това се дължи на процеса по присъединяването ни към еврозоната или на някакви други причини. В закона за въвеждането на еврото, който в момента е публикуван за обществено обсъждане и даден достатъчно дълъг период, в рамките на който цените ще бъдат посочвани както в лева, така и в евро“, обясни още тя.

Русинова обясни, че при изчисляването на заплатите и пенсиите това закръгляване ще се прави в полза на хората, така че никой да не бъде ощетен. В закона е заложена също така опцията за докладване на нелоялни търговци. Всеки човек, който види, че има спекулативно надуване на дадена цена, ще може да подава сигнал към Комисията за защита правата на потребителите.