Вой на сирени в 16 града и в 30-километровата зона около АЕЦ "Козлодуй" се разнесе днес. Сигнализацията за въздушна атака и бедствия беше пусната точно в 11 ч. Сред основните цели на теста е проверка на системата, но и населението да бъде обучено да разпознава сигнала.

Сред проблемите след теста на сирените гражданите отчетоха, че не са чули добре какво обяснил плътният мъжки глас. "Чуха се сирените, но нищо не се разбра от преди това", каза Ярослава.

Друг проблем е дезориентацията: хората не знаят накъде да тръгнат, ако трябва да се скрият заради въздушна атака. "При вражеска атака - убежище, макар че не съм сигурна къде са. Не зная къде са. Не бях сигурна дали съществуват. Да кажем метро е най-добрият вариант", сподели жена.

В подобна ситуация метрото се оказва едно от най-сигурните места. Могат да се съберат около 900 000 души и да останат между 48 и 72 часа. За тях ще има достатъчно електричество и вода, съобщи bTV.

"Всички подземни станции - 42 на брой и около 44 км. железен път могат да се ползват като бомбоубежище", заяви Николай Николов, началник "Управление и експолатация" в софийския метрополитен.

От миналата година има пълен списък на бункерите в България, които могат да се използват в зависимост от опасността. Но там, където няма метро и подобен списък единственият изход са подземните етажи на големите сгради, проектирани за това.

В блока на Асен Асенов има подобни помещения. Поне по проект. "Тази врата можем да я затворим, но реално зад нея няма помещение, където да седнат хората", каза Асенов, домоуправител.

Бомбоубежището в блок в кв. Мусагеница представлява коридор, който води към 3 мазета. За това, че тук могат да се крият хора разбираме по тежките метални врати, но днес те са счупени.

"За съжаление липсва всякакъв контрол. Дано не се налага, но ако се наложи ще изпаднем в много деликатна ситуация", обясни Павел Миланов, Председател на "Асоциация за регулиране на отношенията в етажната собственост".

При заплаха сигналът би трябвало да бъде по-продължителен. "Ще бъде дублиран през националната телевизия и националното радио", посочи Милен Иванов, експерт по сигурността.

А освен план накъде да се тръгне е важно да бъдем подготвени. "Всеки трябва да е готов за извънредни ситуации - храна поне за 2 дни и тези неща трябва да бъдат на достъпно място или в автомобил, или в гардероб", добави Иванов.