"Причината за протеста е Стратегическият план за развитие на българското земеделие до 2027 година. Нашето настояване е да се направят изменения в този план още сега, веднага, така щото той да е в максимална полза на производителите на плодове и зеленчуци още през 2023 година, подчертавам, а не да се правят изменения в рамките на 2023 година, които да влязат в сила едва през следващата 2024 година". Това каза Живка Гроздева, член на управителния съвет на Асоциацията на овощарите в България, в ефира на Радио "Фокус" и предаването "Добър ден, България" във връзка с протеста на овощарите в България, който се състоя тази събота и за кратко затвори пътя към граничен пункт "Дунав мост“.

"Проблемът в този стратегически план е бюджета по различните схеми, които са според нас несправедливо разпределени. Днес отново чухме и самия служебен Явор Гечев да казва, че в плана има аномалии", разясни Живкова.

Тя подчерта два основни проблема: "Единият е свързан с обвързания с производството подпомагане, това е основното подпомагане за производителите на плодове и зеленчуци, при което Министерство на земеделието е определило 50% по-ниско подпомагане за културите сливи и десертно грозде в сравнение с останалите плодове, които са: праскови, ябълки, кайсии, череши, вишни и т.н."

Тя посочи и втория проблем, който е в т.нар. "екосхеми“. "Те са нови за България, за първи път ще се прилагат, имат екологична насоченост. Целта им е да стимулират производителите да произвеждат устойчиво, щадейки околната среда, почвите, водите и прочие. По тези екосхеми овощарите и производителите поемат ангажименти, в случая, в който решат да кандидатстват по тях, и тези ангажименти са свързани с изпълнение на определени условия, на определени мероприятия. Те от своя страна водят обаче до по-високи разходи за самите земеделци, например намаляване на пестицидите. И тук идва проблемът", обясни Живкова.

По думите й подпомагането е по-ниско от това, което един производител ще направи като допълнителни разходи, за да изпълни условията по тези екосхеми.

"Ние още през ноември месец ясно заявихме несъгласието си със стратегическия план. През декември месец в края Комисията по земеделие към Народното събрание, което действаше към онзи момент, единодушно подчертавам излезе със становище, че промени в този план трябва да се направят, че в него има аномалии", заяви Живкова.

Тя обясни още, че тяхният призив продължава да бъде вместо ръководството на Министерството на земеделието ежедневно да повтаря, че не могат да бъдат направени промени, то да ги започне сега, незабавно, защото ако това не се случи, ние ще загубим 2023 г. като подпомагане по екосхемите.

Живкова заключи, че тези промени са необходими и са в полза на всички овощари и зеленчукопроизводители.

"Считаме, че Министерството на земеделието е една институция, към която всички ние, земеделците, трябва да имаме доверие и трябва да имаме един добър диалог с тях, защото в крайна сметка ние сме хората, които произвеждат, и ние знаем къде са трудностите, знаем къде са препъникамъните, така да го кажа, и можем да дадем експертно мнение", каза тя.